Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη Δυσκοιλιότητα

Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη Δυσκοιλιότητα

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αφεψήματα από βότανα για να αντιμετωπίσουν τα πεπτικά τους προβλήματα. Ορισμένα αφεψήματα μπορεί να είναι καλά για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα καθώς μπορούν να τονώσουν το πεπτικό σύστημα.

Δυσκοιλιότητα είναι όταν κάποιος έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται δυσκοιλιότητα εάν δεν κάνουν κενώσεις κάθε μέρα. Τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά, ξηρά και δύσκολο να περάσουν.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς τα διαφορετικά βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην κίνηση των εντέρων και συζητάμε τους παράγοντες κινδύνου της χρήσης τσαγιού.

Μπορεί το τσάι να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα;

Ορισμένα τσάγια μπορεί να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταναλώνετε περισσότερο νερό έτσι ώστε το σώμα να παραμείνει ενυδατωμένο και να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την δυσκοιλιότητα.

Το επιπλέον νερό στα κόπρανα τα κάνει πιο απαλά και τα βοηθά να περνάνε από το έντερο πιο ομαλά. Στην πραγματικότητα, η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας.

Η ζεστασιά του τσαγιού μπορεί επίσης να τονώσει το πεπτικό σύστημα και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το άγχος μπορεί να παίξει έναν επιπλέον ρόλο. Οι ερευνητές μιας μελέτης του 2014 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί χρησιμοποιούν αφεψήματα από βότανα για να χαλαρώσουν και να ανακουφίσουν το άγχος.

Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη δυσκοιλιότητα

Τα παρακάτω τσάγια μπορεί να έχουν καθαρτικά ή μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα που βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και ενθαρρύνουν τις κινήσεις του εντέρου.

1. Το βότανο Σέννα

Το Σέννα είναι ένα από τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα τσάγια για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το βότανο Σέννα παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα και τους λοβούς του θάμνου Σέννα αλεξανδρινή.

Το φυτό Σέννα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσίδες που διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει καθαρτικά αποτελέσματα.

Πολλά καθαρτικά χάπια χωρίς συνταγή γιατρού περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις Σέννας. Αυτά τα χάπια μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

2. Τσάι μέντας

Το τσάι μέντας είναι μια δημοφιλής φυσική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα.

Η καταπραϋντική δράση της μενθόλης στη μέντα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση ενός διαταραγμένου πεπτικού συστήματος ενώ βοηθά στην μετακίνηση των κοπράνων μέσα από τα έντερα.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού μέντας μετά από κάθε γεύμα μπορεί να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές.

3. Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Όταν η δυσκοιλιότητα προέρχεται από κακή πέψη, η ρίζα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αφέψημα τζίντζερ για να ηρεμήσουν τον ερεθισμό στο πεπτικό σύστημα και να βελτιώσουν την πέψη.

Το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πέψη μετά από ένα βαρύ γεύμα. Πίνοντας 1 ή 2 φλιτζάνια κάθε μέρα, μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επεξεργαστεί την τροφή και να παράγει κενώσεις.

4. Πικραλίδα

Το αφέψημα πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στα ήπια πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Η πικραλίδα μπορεί να διεγείρει το συκώτι να παράγει χολή, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα.

Το τσάι πικραλίδας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διουρητικό στον οργανισμό, προσθέτοντας περισσότερο νερό στο πεπτικό σύστημα και στα κόπρανα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας.

Για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης, δοκιμάστε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας μετά από κάθε γεύμα.

5. Μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή καφές

Τα τονωτικά τσάγια και ο καφές έχουν επίσης καθαρτική δράση. Το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι και ο καφές περιέχουν καφεΐνη, ένα διεγερτικό που επιταχύνει τις κινήσεις του εντέρου σε πολλούς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι πίνουν συχνά αυτά τα ποτά το πρωί για να ξυπνήσουν και να ενθαρρύνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτήν.

6. Γλυκόριζα

Το αφέψημα από ρίζα γλυκόριζας είναι ένα δημοφιλές τονωτικό για πεπτικά προβλήματα. Η γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Μετά από κάθε γεύμα, πίνοντας ένα φλιτζάνι αφέψημα από γλυκόριζα μπορεί να ηρεμήσει το πεπτικό σύστημα και να ενθαρρύνει την κινητικότητα του εντέρου.

7. Ρίζα Αλθαίας (Marshmallow root)

Η ρίζα αλθαίας μπορεί να έχει παρόμοια καταπραϋντική δράση με τη γλυκόριζα και οι καθαρτικές της ιδιότητες την καθιστούν κοινό συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά αφεψήματα.

Ίσως είναι καλύτερο να πιείτε ένα φλιτζάνι από αυτό το αφέψημα προς το τέλος της ημέρας.

8. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα γνωστό αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται στα αφεψήματα για τις καταπραϋντικές του επιδράσεις στον οργανισμό.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χαμομηλιού μετά τα γεύματα ή προς το τέλος της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία των μυών στα έντερα και στην επιτάχυνση του χρόνου μεταξύ ενός γεύματος και της κένωσης.

9. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικές διαταραχές.

Ένα αφέψημα που περιλαμβάνει τα φύλλα ή τους σπόρους του φυτού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν τα φύλλα του μαϊντανού για να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η κακοσμία του στόματος και ο μετεωρισμός.

Κίνδυνοι από αφεψήματα βοτάνων

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα αφεψήματα από βότανα είναι ήπια και χαλαρωτικά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Είναι τα αφεψήματα από βότανα ασφαλή για τα παιδιά;

Μόνο οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν καθαρτικά τσάγια ή βότανα γιατί μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά αποτελέσματα στα παιδιά.

Ρωτήστε έναν γιατρό σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα καθαρτικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για παιδιά.

Ελέγχονται τα αφεψήματα από βότανα;

Στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας δεν εγκρίνει τα φυτικά προϊόντα, όπως είναι τα καθαρτικά τσάγια.

Εξαιτίας αυτού, η ισχύς των συστατικών μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Επίσης, ορισμένα τσάγια περιλαμβάνουν άλλα μη ελεγμένα συστατικά.

Παρενέργειες τσαγιού από βότανα

Ορισμένα καθαρτικά συστατικά στα βότανα, όπως στη σέννα, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόσθετων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.

Τα ενεργά συστατικά του τσαγιού μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

Πριν πάρετε ένα τσάι για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ρωτήστε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό εάν τα συστατικά θα αλληλεπιδράσουν με τυχόν φάρμακα που παίρνετε.

Μακροχρόνια χρήση

Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην περιστασιακή δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, αλλά δεν πρέπει να γίνεται μακροπρόθεσμη χρήση.

Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι έχει καταλήξει να βασίζεται σε καθαρτικά αφεψήματα, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να διαγνώσει την αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητάς του. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια θεραπεία που είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλετε σε μια υποκείμενη πάθηση, επομένως η λήψη μιας διάγνωσης είναι σημαντική.

Όποιος δεν είναι σίγουρος για τους κινδύνους ή τα οφέλη των τσαγιών ή άλλων φυτικών προϊόντων θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό η τον φαρμακοποιό του.Άλλες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Πολλά καθαρτικά που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση είναι διαθέσιμα και τα περισσότερα είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία της περιστασιακής δυσκοιλιότητας.

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της δυσκοιλιότητας:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εντέρου και τη συνολική λειτουργία του σώματος. Τα άτομα με επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα πρέπει να πίνουν περισσότερα από 9 ποτήρια την ημέρα.
  • Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει το πεπτικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της κανονικής κίνησης του εντέρου.
  • Μειώστε το άγχος. Τεχνικές όπως η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το άγχος.
  • Βελτιώστε τη διατροφή σας. Η κατανάλωση άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των φρέσκων, ολόκληρων φρούτων, συχνά βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Επίλογος..

Μερικά αφεψήματα από βότανα βοηθούν την πέψη και βοηθούν τα κόπρανα να περάσουν, ανακουφίζοντας την περιστασιακή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η σοβαρή ή μακροχρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει μια υποκείμενη αιτία που απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Εάν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά ή διαρκεί για περισσότερες από μερικές ημέρες κάθε φορά, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Για όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τα τσάγια που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μάρκες και γεύσεις για να διαλέξετε. Θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη Δυσκοιλιότητα”

  1. Παιδιά έχω δοκιμάσει τα πάντα.. δεν με βοηθάει τίποτα. Ευτυχώς είμαι τυχερή και δεν μου κρατάει πολλές μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *