Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Μπορεί το άγχος να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Η επίδραση του στρες στην Δυσκοιλιότητα

Εάν είχατε ποτέ έντονα νεύρα ή άγχος, γνωρίζετε ήδη ότι ο εγκέφαλος και η γαστρεντερική οδός σας είναι συγχρονισμένα. Το νευρικό και το πεπτικό σας σύστημα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί το άγχος να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Αυτή η σχέση είναι απαραίτητη και σημαντική για τις σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη. Μερικές φορές, ωστόσο, αυτή η σύνδεση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Σκέψεις και συναισθήματα που προκαλούνται από το στρες μπορεί να έχουν επίδραση στο στομάχι και τα έντερά σας. Μπορεί επίσης να συμβεί και το αντίστροφο, αυτό που συμβαίνει στο έντερό σας μπορεί να προκαλέσει άγχος και μακροχρόνια αναστάτωση.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η διάρροια και άλλοι τύποι παθήσεων του εντέρου μπορεί να πυροδοτήσουν άγχος, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο στρες.

Είτε είναι ο εγκέφαλός σας είτε τα έντερά σας που οδηγούν το άγχος, η δυσκοιλιότητα δεν είναι διασκεδαστική. Το να καταλάβετε γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό μπορεί να σας βοηθήσει.


Σύνδεση εγκέφαλου με έντερα και δυσκοιλιότητα

Τι συμβαίνει;

Οι περισσότερες από τις σωματικές σας λειτουργίες ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ένα δίκτυο νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο με τα κύρια όργανα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα περιέχει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προετοιμάζει το σώμα σας για επείγουσες καταστάσεις μάχης ή φυγής σε καταστάσεις υψηλού άγχους.

Περιλαμβάνει επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να ηρεμήσει το σώμα σας μετά από την κατάσταση μάχης ή φυγής. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα προετοιμάζει επίσης το σώμα σας για την πέψη επικοινωνώντας με το εντερικό νευρικό σύστημα που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Εντερικό νευρικό σύστημα

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι γεμάτο με νευρώνες και μερικές φορές αναφέρεται ως δεύτερος εγκέφαλος. Χρησιμοποιεί χημικούς και ορμονικούς νευροδιαβιβαστές για να επικοινωνεί με τον εγκέφαλό σας και το υπόλοιπο νευρικό σας σύστημα.

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης του σώματος. Η σεροτονίνη βοηθά στην πέψη συστέλλοντας τους μύες που υποστηρίζουν την κίνηση της τροφής στο παχύ έντερο.

Σε περιόδους αυξημένου άγχους, ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη μπορεί να απελευθερωθούν από τον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει την ποσότητα σεροτονίνης στο έντερό σας και προκαλεί την εμφάνιση σπασμών στο στομάχι.

Εάν αυτοί οι σπασμοί συμβούν σε ολόκληρο το παχύ έντερο, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια. Εάν οι σπασμοί απομονωθούν σε μία περιοχή του παχέος εντέρου, η πέψη μπορεί να σταματήσει και να προκληθεί δυσκοιλιότητα.

Παράγοντας στρες

Όταν τρώτε, οι νευρώνες που υπάρχουν στο πεπτικό σας σύστημα δίνουν σήμα στα έντερα σας να συστέλλονται και να χωνεύουν το φαγητό σας. Όταν βρίσκεστε υπό στρες, αυτή η πεπτική διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί. Εάν το άγχος που έχετε είναι σοβαρό ή μακροχρόνιο, συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι και δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνουν χρόνια.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό σας σωλήνα, αυξάνοντας τη δυσκοιλιότητα και επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες φλεγμονώδεις καταστάσεις που μπορεί να έχετε.

Μπορεί το άγχος να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις;

Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινωθούν από το άγχος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή αιτία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά το ψυχολογικό στρες πιστεύεται ότι παίζει ρόλο. Μια ανασκόπηση μελετών του 2014 ανέφερε στοιχεία ότι το στρες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δραστηριότητα εντός του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσβίωση και μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών το 2005 ανέφερε στοιχεία που συνδέουν το άγχος με τις εξάρσεις αυτών των καταστάσεων.

Το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη φαίνεται να αυξάνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της φλεγμονώδης νόσου. Το άγχος έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στα συμπτώματα της Φλεγμονώδης νόσου του εντέρου, αλλά δεν θεωρείται επί του παρόντος ότι το προκαλεί.


εγκέφαλος έντερο

Μπορεί το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου να αυξήσει το άγχος;

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν κόλον που ανταποκρίνονται έντονα στο άγχος, προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς, κοιλιακό άλγος και δυσκοιλιότητα.

Σημαντικά γεγονότα της ζωής έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως:

 • Θάνατος αγαπημένου προσώπου
 • Τραύμα της παιδικής ηλικίας
 • Κατάθλιψη
 • Ανησυχία

Επειδή το παχύ έντερο ελέγχεται από το νευρικό σύστημα, μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος εάν έχετε αυτή την πάθηση. Μπορεί επίσης να έχετε άγχος που δεν σχετίζεται με το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα.

Τα άτομα με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί επίσης να αισθάνονται πολύ έντονο πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός τους είναι πιο αντιδραστικός στα σήματα πόνου από τη γαστρεντερική οδό.

Μπορούν να συμβάλουν οι κακές επιλογές τροφίμων;

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά όταν είστε αγχωμένοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να φάτε ένα παγωτό αντί για μια σαλάτα. Το άγχος και οι κακές επιλογές τροφίμων μερικές φορές πάνε μαζί. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το στρες, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Προσπαθήστε να προσπεράσετε τα τρόφιμα που γνωρίζετε ότι προκαλούν προβλήματα. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων, ώστε να γνωρίζετε ποια σας επηρεάζουν περισσότερο.

Τα περισσότερα ένοχα φαγητά που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα:

 • Πολύ πικάντικα φαγητά
 • Λιπαρά τρόφιμα
 • Γαλακτοκομείο
 • Τροφές με πολλά λιπαρά

Τα φαγητά που είναι γεμάτα φυτικές ίνες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για κάποιους, αλλά για άλλους μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με υγιεινές τροφές για να δείτε ποιες λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από την οριστική εξάλειψη των ανθρακούχων αναψυκτικών, της καφεΐνης και του αλκοόλ από τη διατροφή σας ή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Τι μπορείς να κάνεις όταν το άγχος προκαλεί Δυσκοιλιότητα;

Εάν το άγχος προκαλεί τη χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να ωφεληθείτε περισσότερο από την αντιμετώπιση και των δύο προβλημάτων:

 • Τα καθαρτικά (χωρίς ιατρική συνταγή) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την εξάλειψη της περιστασιακής δυσκοιλιότητας.
 • Το Lubiprostone είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με τη δυσκοιλιότητα και άλλες μορφές χρόνιας δυσκοιλιότητας. Δεν είναι καθαρτικό. Λειτουργεί αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού στα έντερα, διευκολύνοντας την αποβολή των κοπράνων.
 • Γιόγκα, η άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες.
 • Σκεφτείτε τη θεραπεία ομιλίας ή τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
 • Εάν έχετε Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα αντικαταθλιπτικά χαμηλής δόσης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο έντερο. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs).
 • Κάντε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως βελτίωση της διατροφής σας και αρκετό ύπνο.

έντερα εγκέφαλος και δυσκοιλιότητα

Η ουσία

Το σώμα σας είναι ένα υπέροχο μηχάνημα, αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητο σε στρεσογόνους παράγοντες. Το άγχος και τα αυξημένα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει λύσεις που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα και το άγχος που σχετίζεται με αυτήν.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Μπορεί το άγχος να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;”

 1. τελικά υπάρχει κάτι που δεν προκαλείτε από τοι άγχος??? Απίστευτο ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δυσκοιλιότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *