Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » 13 αιτίες Δυσκοιλιότητας που δεν Φαντάζεστε

13 αιτίες Δυσκοιλιότητας που δεν Φαντάζεστε

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί λιγότερο προφανείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Όλοι κάποια στιγμή επηρεάζονται από τη δυσκοιλιότητα – η διατροφή σας, τα ταξίδια σας και η έλλειψη δραστηριότητας μπορούν όλα να την προκαλέσουν.

Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε από κάποιους άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για μακροπρόθεσμη ή χρόνια δυσκοιλιότητα. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, από τη δυσκοιλιότητα της εγκυμοσύνης μέχρι και από παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών.

Ορισμένες από αυτές τις αιτίες δυσκοιλιότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι χωρίς φάρμακα που απαιτούν ιατρική συνταγή, όμως η σοβαρή δυσκοιλιότητα απαιτεί άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

Η δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με αιμορραγία ή απώλεια βάρους και διαρκεί μερικές μέρες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά επειδή υπάρχουν πολλές πιο κοινές αιτίες δυσκοιλιότητας που δεν είναι τόσο σοβαρές, μην ανησυχείτε πολύ. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τη δυσκοιλιότητα σας.

Ύπουλες αιτίες δυσκοιλιότητας

Ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων καταστάσεων που μπορεί να ευθύνονται για την ταλαιπωρία σας:

 • Υποθυρεοειδισμός. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας γενικός ρυθμιστής και επηρεάζει τα όργανα σε όλο το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει και το έντερο. Ο οικογενειακός σας γιατρός ή ένας γαστρεντερολόγος που θα δει ότι συχνά αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα πολλές φορές το χρόνο θα σας εξετάσει πιθανώς για υπερθυρεοειδισμό και έτσι θα μπορεί να τον αντιμετωπίσει για να ανακουφίσει παράλληλα και τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
 • Υπερπαραθυρεοειδισμός. Λιγότερο συχνό από τον υποθυρεοειδισμό, ένας υπερδραστήριος παραθυρεοειδής – ένας αδένας κοντά στον θυρεοειδή – μπορεί επίσης να είναι η αιτία της δυσκοιλιότητας σας. Η απλή εξέταση και η θεραπεία του θα φέρει επίσης ανακούφιση.
 • Συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Τα οπιοειδή — και όχι τα παυσίπονα χωρίς συνταγή — μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Για άτομα που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, αυτή η παρενέργεια μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ποιότητα ζωής τους. Οι λύσεις περιλαμβάνουν τη λήψη διαφορετικών φαρμάκων για τον πόνο ή την προσθήκη καθαρτικού. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα προχωρά και μέσα στα επόμενα χρόνια οι γιατροί μπορεί να έχουν νέα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου χωρίς να προκαλούν δυσκοιλιότητα.
 • Καθαρτικά. Κατά ειρωνικό τρόπο, το καθαρτικό που παίρνετε θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε χρόνια δυσκοιλιότητα. Το σώμα σας αναπτύσσει μια ανοχή σε φάρμακα που δρουν ως διεγερτικά καθαρτικά, όπως το καστορέλαιο. Ένα από τα καλύτερα καθαρτικά που δεν θα οδηγήσουν σε ανοχή είναι το γάλα μαγνησίας ή η πολυαιθυλενογλυκόλη.
 • Αντικαταθλιπτικά. Η δυσκοιλιότητα ήταν μια από τις δυσάρεστες παρενέργειες μιας παλαιότερης κατηγορίας αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται τρικυκλικά. Αυτό συμβαίνει επειδή παρεμβαίνουν στη μετάδοση των νεύρων που διεγείρουν το έντερο να κινηθεί. Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ λιγότερο συχνή αλλά πιθανή παρενέργεια των πιο σύγχρονων αντικαταθλιπτικών SSRI. Συζητήστε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να πάρετε ένα διαφορετικό αντικαταθλιπτικό ή να προσθέσετε ένα καθαρτικό.
 • Αντιόξινα. Τα αντιόξινο που περιέχουν αλουμίνιο είναι ο πιθανός ένοχος. Διαβάστε τη λίστα συστατικών και αλλάξτε αντιόξινο φάρμακο εάν χρειάζεται. Δοκιμάστε ένα φάρμακο ελέγχου οξέος χωρίς ιατρική συνταγή ή ακόμα καλύτερα, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν παίρνετε αντιόξινα αρκετά συχνά και έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα, πιθανότατα θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 • Φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια μιας παλαιότερης κατηγορίας φαρμάκων για υπέρταση που ονομάζονται διουρητικά, τα οποία επηρεάζουν τα επίπεδα αλατιού στο σώμα σας για τον έλεγχο των επιπέδων των υγρών. Δεν μπορείτε να το αντισταθμίσετε πίνοντας περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεστε – απλώς θα το χάσετε με την ούρηση. Η μόνη λύση είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για αλλαγή φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση ή προσθήκη καθαρτικού.
 • Νόσος ευερέθιστου εντέρου. Αν και η διάρροια σχετίζεται περισσότερο με την νόσο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένα άτομα που πάσχουν παράλληλα και από την νόσο του Crohn που επηρεάζει το λεπτό έντερο θα εμφανίσουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε πιο επιθετική θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Εγκυμοσύνη. Η δυσκοιλιότητα της εγκυμοσύνης είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Στις αρχές της εγκυμοσύνης, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από την αλλαγή των ορμονών ή τη διατροφή σας. Στους επόμενους μήνες, η πίεση που ασκεί το μωρό στα όργανά σας γίνεται ο ένοχος. Μην καταπονείστε, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, που απλώς θα σας κάνουν να νιώθετε πιο άβολα. Και μην πάρετε καθαρτικό χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γυναικολόγο σας.
 • Διαβήτης. Τα άτομα που έχουν διαβήτη αντιμετωπίζουν μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φλεγμονή των νεύρων που συνοδεύει το να είσαι διαβητικός. Η λύση είναι ο καλύτερος έλεγχος του διαβήτη για να αποτρέψετε περισσότερες βλάβες και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με φάρμακα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
 • Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Πολλοί οικογενειακοί γιατροί δεν σκέφτονται τη δηλητηρίαση από μόλυβδο ως αιτία δυσκοιλιότητας, αλλά μια υπάρχουν εξετάσεις όπου μπορούν να αποκαλύψουν την σημαντική έκθεση σε μόλυβδο. Η βλάβη των νεύρων είναι ένα από τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των εντέρων.
 • Συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και τα συμπληρώματα σιδήρου και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Εάν υποψιάζεστε κάποιο από τα δύο, ρωτήστε τον γιατρό σας για έναν καλύτερο τρόπο συμπλήρωσης αυτών των δύο.
 • Παθήσεις του παχέος εντέρου. Οποιοδήποτε επώδυνο πρόβλημα του παχέος εντέρου, όπως μια σχισμή του πρωκτού ή οι αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσει χρόνια δυσκοιλιότητα επειδή οι άνθρωποι αποφεύγουν τις κενώσεις. Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να τερματίσει αυτόν τον τύπο δυσκοιλιότητας.

γυναικεία χέρια που σχηματίζουν σχήμα καρδιάς στο στομάχι που έχει δυσκοιλιότητα

Επίλογος

Τέλος, είναι πιθανό να μην έχετε καθόλου δυσκοιλιότητα. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν κενώσεις τακτικά, όπως μία ή δύο φορές την ημέρα, υπάρχουν άλλοι που το κάνουν μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα – και αυτό είναι ΟΚ.

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και ανησυχείτε για την αιτία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο τερματισμός της χρόνιας δυσκοιλιότητάς σας θα μπορούσε να είναι τόσο απλός όσο η επιλογή ενός καλύτερου καθαρτικού χωρίς ιατρική συνταγή ή η καλύτερη αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος υγείας.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “13 αιτίες Δυσκοιλιότητας που δεν Φαντάζεστε”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *