Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Συνήθεις Αιτίες της Δυσκοιλιότητας

Συνήθεις Αιτίες της Δυσκοιλιότητας

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Μερικοί μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με την αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής, αλλά συχνά ο λόγος(οι) δεν είναι τόσο προφανής.

Ακολουθούν οι πιο κοινές αιτίες της Δυσκοιλιότητας

Ελλειψη άσκησης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γενικά δεν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Βασικά, το κόλον ανταποκρίνεται στη δραστηριότητα. Ο καλός μυϊκός τόνος γενικά είναι σημαντικός για τακτικές κινήσεις του εντέρου. Οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος και το διάφραγμα παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης. Εάν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά η άσκηση δεν είναι η θεραπεία που λειτουργεί πάντα. Η άσκηση για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας είναι πιο αποτελεσματική σε ηλικιωμένους, που τείνουν να είναι πιο καθιστικοί, παρά σε νεότερους.

Οπιοειδή. Η πεπτική οδός έχει υποδοχείς για τα οπιοειδή και η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί (ή να επιδεινωθεί) όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν οπιοειδή φάρμακα για τον πόνο. Η δυσκοιλιότητα από οπιοειδή εμφανίζεται σε περίπου 90% των καρκινοπαθών που λαμβάνουν οπιοειδή για τον πόνο και στο 40% των ατόμων που λαμβάνουν οπιοειδή για χρόνιο μη καρκινικό πόνο.

Άλλα φάρμακα. Η δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτά περιλαμβάνουν τα αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, συμπληρώματα σιδήρου, διουρητικά, αντιχολινεργικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και αντισπασμωδικά.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν αργές κινήσεις του εντέρου, καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και κοιλιακή δυσφορία. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα ή μπορεί να εναλλάσσεται με διάρροια. Οι κράμπες, τα αέρια και το φούσκωμα είναι επίσης κοινά.


Επίσης Διαβάστε: 13 αιτίες Δυσκοιλιότητας που δεν Φαντάζεστε


Υπερβολική χρήση καθαρτικών. Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται μερικές φορές ακατάλληλα, για παράδειγμα, από άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή βουλιμία. Αλλά για άτομα με μακροχρόνια δυσκοιλιότητα, η εκτεταμένη χρήση καθαρτικών μπορεί να είναι μια λογική λύση. Στο παρελθόν, η μακροχρόνια χρήση κάποιων συγκεκριμένων καθαρτικών θεωρήθηκε ότι βλάπτει τα νευρικά κύτταρα του παχέος εντέρου και παρεμβαίνει στην έμφυτη ικανότητα του παχέος εντέρου να συστέλλεται. Ωστόσο, νεότερες συνθέσεις καθαρτικών δεν το προκαλούν.

Αλλαγές στη ζωή ή στη ρουτίνα σας. Τα ταξίδια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους επειδή διαταράσσει την κανονική διατροφή και την καθημερινή ρουτίνα. Η γήρανση συχνά επηρεάζει την κανονικότητα μειώνοντας την εντερική δραστηριότητα και τον μυϊκό τόνο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στις γυναίκες λόγω ορμονικών αλλαγών ή επειδή η διευρυμένη μήτρα πιέζει το έντερο.

Αγνοώντας την επιθυμία για αφόδευση. Αν σας έρθει η επιθυμία να πάτε στο μπάνιο, πρέπει να πάτε. Εάν κρατάτε και καταπιέζετε την ανάγκη σας, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να προσκαλέσετε δυσκοιλιότητα. Οι άνθρωποι που αγνοούν επανειλημμένα την επιθυμία να αφοδεύσουν μπορεί τελικά να σταματήσουν να αισθάνονται την ανάγκη.

Έλλειψη φυτικών ινών και υγρών στην διατροφή σας. Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες και υγρά και πολύ υψηλή σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και κάνουν τα κόπρανα να είναι μεγαλύτερα, πιο μαλακά και να βγαίνουν πιο εύκολα. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε πολλούς ανθρώπους, αλλά όσοι έχουν πιο σοβαρή δυσκοιλιότητα μερικές φορές διαπιστώνουν ότι η αύξηση των φυτικών ινών επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα και οδηγεί σε αέρια και δυσφορία.

Άλλες αιτίες. Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμός, διαβήτης ή χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνος του εντέρου και εκκολπωματίτιδα. Ένας αριθμός συστηματικών παθήσεων, όπως το σκληρόδερμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι εντερικές αποφράξεις, που προκαλούνται από ουλώδη ιστό (συμφύσεις) από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή στενώσεις του παχέος εντέρου ή του ορθού, μπορούν να συμπιέσουν, να πιέσουν ή να στενέψουν το έντερο και το ορθό, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.


Ακολουθεί λίστα με τις αιτίες της δυσκοιλιότητας

Αιτίες Δυσκοιλιότητας

 • Αλλαγές στο τι τρώτε ή/και στις δραστηριότητές σας
 • Δεν πίνετε αρκετό νερό ή δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες με την διατροφή σας
 • Τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Δεν είστε δραστήριοι
 • Καταπιέζετε την επιθυμία να κάνετε την ανάγκη σας
 • Στρες – Το Άγχος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα
 • Υπερβολική χρήση καθαρτικών
 • Ορισμένα φάρμακα (ειδικά ισχυρά παυσίπονα όπως ναρκωτικά, αντικαταθλιπτικά και χάπια σιδήρου)
 • Αντιόξινα φάρμακα που έχουν ασβέστιο ή αλουμίνιο
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 • Εγκυμοσύνη
 • Προβλήματα με τα νεύρα και τους μύες στο πεπτικό σας σύστημα
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός)
 • Υπερβολικό ασβέστιο στο αίμα σας (υπερασβεστιαιμία) λόγω υπερδραστήριου παραθυρεοειδών αδένων, φαρμάκων, καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, πολλαπλό μυέλωμα) ή άλλες αιτίες


ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Συνήθεις Αιτίες της Δυσκοιλιότητας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *