Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Βοηθάει το ακτινίδιο στην δυσκοιλιότητα;

Βοηθάει το ακτινίδιο στην δυσκοιλιότητα;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία, το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τις κινήσεις του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Θα μπορούσε, λοιπόν, το ακτινίδιο να είναι μια καλή εναλλακτική θεραπεία; Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τι ανακάλυψε αυτή η σχετικά πρόσφατη μελέτη.

Το ακτινίδιο είναι πιο αποτελεσματικό από το Ψύλλιο

Η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι τα ακτινίδια είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από την παραδοσιακή θεραπεία του Ψύλλιου. Η διεθνής ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε ασθενείς από τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και την Ιταλία και συμπεριέλαβε συνολικά 184 συμμετέχοντες.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είτε είχαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με κυρίαρχο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα, είτε απλά δυσκοιλιότητα. Μερικοί υγιείς άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν επίσης στη μελέτη. Συνολικά έλαβαν μέρος 136 γυναίκες και 48 άνδρες.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τις κινήσεις του εντέρου τους. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκαν είτε 7,5 g Ψύλλιο είτε δύο ώριμα φρούτα ακτινιδίων χωρίς τη φλούδα για τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια, η θεραπεία διακόπηκε για τέσσερις εβδομάδες, προτού οι συμμετέχοντες αλλάξουν θεραπεία για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Όσοι είχαν λειτουργική δυσκοιλιότητα διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης φρούτων ακτινιδίων, οι κενώσεις τους αυξήθηκαν κατά 1,5 φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα είδαν αύξηση 1,7 κενώσεων την εβδομάδα. Με το Ψύλλιο, μόνο όσοι είχαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μαζί με δυσκοιλιότητα είδαν σημαντική αύξηση στις κινήσεις του εντέρου.


δυσκοιλιότητα και ακτινίδια

Πως βοηθάει το Ακτινίδιο την Δυσκοιλιότητα;

Το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα με πολλούς τρόπους. Πρώτον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Κατά μέσο όρο, ένα ακτινίδιο σε κάθε 100 γραμμάρια έχει 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι σημαντικό για την απαλότητα των κοπράνων και την βελτίωση των κινήσεων του εντέρου.

Περιέχουν επίσης ένα πεπτικό ένζυμο γνωστό ως ακτινιδίνη, γνωστό ότι διασπά τις πρωτεΐνες και διασφαλίζει ότι η τροφή θα κινείται ομαλά σε όλο το πεπτικό σύστημα. Τέλος, τα ακτινίδια περιέχουν έως και 80% νερό, παρέχοντας εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης. Αυτό είναι επίσης σημαντικό καθώς το νερό εμποδίζει τα κόπρανα να γίνουν σκληρά και ξηρά.

Το ακτινίδιο αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που αυτό το τροπικό φρούτο χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα. Αυτοί οι μηχανισμοί αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο θρεπτικό προφίλ του ακτινιδίου και στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Τα ακτινίδια έχουν υψηλή ικανότητα συγκράτησης νερού και υψηλό ιξώδες, το οποίο βοηθά στη διόγκωση και μαλάκυνση των κοπράνων.

Η καθαρτική δράση του φρούτου όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σχετίζεται με τη δραστηριότητα ενός προβιοτικού ενζύμου, της ακτινιδίνης. Η ακτινιδίνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη, βελτιώνει τη γαστρική κένωση και μπορεί να διευκολύνει τη χαλάρωση μέσω της διέγερσης των υποδοχέων του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι πολυφαινόλες μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, όπως τα bifidobacteria, και μπορούν να αποκρούσουν τα επιβλαβή βακτήρια λόγω των αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους [Πηγή].


ακτινίδια για αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Δύο ακτινίδια την ημέρα την δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα;

Αν και μικρό σε μέγεθος, το ακτινίδιο είναι μια ισχυρή πηγή διατροφής! Αυτά τα φρούτα είναι γεμάτα με γλυκιά νοστιμιά και μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της «εκκαθάρισης του οργανισμού». Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου 1 στους 7 ανθρώπους παγκοσμίως (Verney, 2017).

Η έρευνα το υποστηρίζει με αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι δύο φρούτα ακτινιδίων την ημέρα βελτιώνουν τις κινήσεις του εντέρου, μειώνουν τον χρόνο διέλευσης και βοηθούν στην αύξηση της συχνότητας της αφόδευσης.

Άλλα οφέλη για την υγεία που έχει το Ακτινίδιο

Τα οφέλη του ακτινιδίου δεν σταματούν μόνο στην υγεία του εντέρου, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή από:

 • Βιταμίνη C
 • Κάλιο
 • Χαμηλές Θερμίδες

Πώς μπορώ να συμπεριλάβω περισσότερα ακτινίδια στην ημέρα μου;

 • Ανακατέψτε ακτινίδια σε smoothies
 • Ψιλοκόψτε δύο ακτινίδια και προσθέστε τα σε μια καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα
 • Συνδυάστε τα με ένα ελληνικό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
 • Κόψτε και προσθέστε στο αγαπημένο σας γλυκό

Είναι το ακτινίδιο η λύση για την δυσκοιλιότητάς σας;

Παρόλο που το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε γιατί είστε δυσκοίλιοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα μας σε διάφορους λόγους, εάν η δυσκοιλιότητα είναι επίμονη, μπορεί να υποδηλώνει ιατρικό πρόβλημα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στις κενώσεις για περισσότερο από δύο εβδομάδες, συζητήστε το με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Για όσους έχουν περιστασιακή δυσκοιλιότητα ή έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με κύριο σύμπτωμα την δυσκοιλιότητα, τα ακτινίδια μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στο παιχνίδι της βελτίωσης των κινήσεων του εντέρου.

Δύο ακτινίδια την ημέρα μπορεί στην πραγματικότητα να κρατήσουν μακριά τη δυσκοιλιότητα! Ο ρόλος του στην προώθηση των κινήσεων του εντέρου έχει αποδειχθεί, επομένως, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε “γεμάτοι”.

Αν ψάχνετε για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την Δυσκοιλιότητα, κατευθυνθείτε στον ιστότοπό μας!


Πηγές:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/constipation

Rush EC, Patel M, Plank LD, Ferguson LR: Kiwifruit promotes laxation in the elderly. Asia Pac J Clin Nutr 2002;11:164-168.

New Zealand Ministry of Health. New Zealand FOODfiles 2014 Version 01. (https://www.foodcomposition.co.nz/)

https://journals.lww.com/ Kiwifruit: Overview of Potential Health Benefits


ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

3 σκέψεις στο “Βοηθάει το ακτινίδιο στην δυσκοιλιότητα;”

 1. το ακτινίδιο κατά την γνώμη μου είναι καλύτερο φρούτο για να αντιμετωπίσεις την δυσκοιλιότητα και από το σύκο και από όλα

 2. θα δοκιμάσω να τρώω 2 φρούτα ακτινίδια την ημέρα,
  ξεκίνησα 30 mg συμπλήρωμα σιδήρου την ημέρα, μετά από 2 ημέρες
  δυσκοίλιος…
  θα προσπαθήσω να αγοράσω μερικά ώριμα αύριο κιόλας, Πόσο χρόνο χρειάζονται για να δουλέψουν;
  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *