Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Οι μπανάνες προκαλούν ή ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα;

Οι μπανάνες προκαλούν ή ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, ενώ άλλοι λένε ότι βοηθούν στην πρόληψη της.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά πάρα πολλοί άνθρωποι. Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσκοιλιότητας, που κυμαίνονται από μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες έως την έλλειψη άσκησης. Η δυσκοιλιότητα προκαλείτε από διάφορες αιτίες που δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Αυτό το άρθρο αναλύει τα στοιχεία για να προσδιορίσει εάν οι μπανάνες προκαλούν ή ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα. Είναι ένα βολικό σνακ και απίστευτα υγιεινό. Πλούσιες σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, οι μπανάνες είναι επίσης σχετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες, με μια μέτρια μπανάνα να περιέχει περίπου 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών (πηγή 1).

Οι φυτικές ίνες συνιστώνται εδώ και καιρό από επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (Πηγή 2, Πηγή 3).

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαιτητικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό, βοηθώντας τα κόπρανα να παραμείνουν μεγάλα και μαλακά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης των κοπράνων μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Πολλά φυτικά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, το μπρόκολο, τα καρότα, η βρώμη και τα φασόλια (Πηγή 4, Πηγή 5).

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι ο δεύτερος τύπος. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες περιλαμβάνουν το πίτουρο σιταριού, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παρέχουν συνήθως όγκο και βοηθούν στην τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου. Ωστόσο, ορισμένες πηγές, όπως το λεπτόκοκκο πίτουρο σίτου, μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα (Πηγή 6, Πηγή 7).

Οι μπανάνες παρέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα (πηγή 6, πηγή 8)

Οι πράσινες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των φυτικών ινών. Το ανθεκτικό άμυλο καταλήγει να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν εκεί (πηγή 9).

Η διατροφή αυτών των βακτηρίων είναι καλή. Παράγουν λίπη βραχείας αλυσίδας, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό (πηγή 10).

Οι υδατάνθρακες σε μια πράσινη μπανάνα αποτελούνται κυρίως από άμυλο. Το άμυλο αντιπροσωπεύει έως και 70-80% του ξηρού βάρους μιας άγουρης μπανάνας. Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι το ανθεκτικό άμυλο (πηγή 11).

Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, η ποσότητα του αμύλου και του ανθεκτικού αμύλου μειώνεται καθώς μετατρέπονται σε άλλους τύπους υδατανθράκων (πηγή 11).

Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί όπως οι διαιτητικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα (πηγή 6).

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η διατροφή των ποντικών με ανθεκτικό άμυλο από μπανάνες επιτάχυνε την κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων τους (Πηγή 12). Ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα.

Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου σε υγιείς ενήλικες. Οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις σε πολλούς δείκτες της υγείας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων λίπους βραχείας αλυσίδας. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου (πηγή 13).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα άμυλα στις πράσινες μπανάνες μπορεί να ανακουφίσουν άλλα πεπτικά προβλήματα. Οι μαγειρεμένες πράσινες μπανάνες έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από την οξεία διάρροια σε μικρά παιδιά. Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία (πηγή 14, πηγή 15).Μερικοί πιστεύουν ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα

Πολλά είναι τα άρθρα στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα. Οι μελέτες δεν το έχουν επιβεβαιώσει, αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα.

Οι μπανάνες αποτελούν μέρος της δίαιτας “BRAT” – μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ – που μερικές φορές συνιστάται για να βοηθήσει στη διάρροια ή τον έμετο (πηγή 16).

Αν και οι μπανάνες μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από τη διάρροια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε περισσότερα φρούτα για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα (Πηγή 17, πηγή 18).

Εάν πιστεύετε ότι οι μπανάνες μπορεί να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα σε εσάς ή στο παιδί σας, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο. Η αφαίρεση τροφών από τη διατροφή ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν κάνετε αλλαγές.

Μπορούν να βελτιώσουν άλλες πτυχές της πεπτικής υγείας

Οι μπανάνες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να έχουν πρεβιοτικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και διεγείρουν την ανάπτυξή τους.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2011 εξέτασε πώς η κατανάλωση μπανανών επηρέασε τα βακτήρια του εντέρου σε 34 γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος που υποδηλώνει υπερβολικό βάρος (πηγή 19).

Αφού οι γυναίκες έτρωγαν δύο μπανάνες την ημέρα για δύο μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξήσεις στα ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται Bifidobacteria. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. Επιπλέον, η ομάδα της μπανάνας ανέφερε λιγότερο φούσκωμα από την ομάδα που δεν έτρωγε μπανάνες.

Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2020 εξέτασε τις επιδράσεις των φυτικών ινών από πολτό μπανάνας σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η κατανάλωση διαιτητικών ινών από πολτό μπανάνας φάνηκε να αυξάνει τα υγιή βακτήρια του εντέρου, να μειώνει την αύξηση βάρους και να βελτιώνει την εντερική λειτουργία στα ποντίκια (πηγή 20).

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.Συμπέρασμα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μπανάνες μειώνουν τη δυσκοιλιότητα παρά την προκαλούν. Περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν ώστε να αυξηθεί ο όγκος των κοπράνων και τα κάνουν πιο μαλακά.

Εάν υποψιάζεστε ότι οι μπανάνες επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

3 σκέψεις στο “Οι μπανάνες προκαλούν ή ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα;”

  1. η μπανάνα έχει φυτικές ίνες για αυτό βοηθάει στην δυσκοιλιότητα. Τα περισσότερα φρούτα βοηθάνε αλλά αυτό που έχω δει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι το ακτινίδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *