Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Χαμομήλι για δυσκοιλιότητα

Χαμομήλι για δυσκοιλιότητα

Το αφέψημα χαμομηλιού είναι ένα αφέψημα από βότανα που παρασκευάζεται από αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού. Αυτό το φαρμακευτικό φυτό είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές, αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στα προβλήματα του εντέρου και στην δυσκοιλιότητα.

Το αφέψημα χαμομηλιού είναι καλό για τη δυσκοιλιότητα;

Το αφέψημα χαμομηλιού παρασκευάζεται συνήθως από γερμανικό χαμομήλι, έναν θαμνώδη θάμνο. Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κράμπες στο στομάχι, δυσπεψία, διάρροια, αέρια και κολικούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις-Σικάγο. Σήμερα, το χαμομήλι θεωρείται ευρέως στην φυσική κοινότητα υγείας ως συμπλήρωμα διατροφής για γαστρεντερικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Μια έρευνα δείχνει ότι συνδυασμοί βοτάνων συμπεριλαμβανομένου του χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στα στομαχικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την NCCIH, το χαμομήλι από μόνο του δεν έχει αποδειχθεί χρήσιμο για αυτές τις καταστάσεις. Πολλές από τις μελέτες που χρησιμοποιούν χαμομήλι εξετάζουν τα στομαχικά προβλήματα γενικά και όχι συγκεκριμένα την δυσκοιλιότητα. (Πηγή)


Διαβάστε επίσης: Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη Δυσκοιλιότητα


Τι κάνει το χαμομήλι;

Το χαμομήλι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη ρύθμιση των συσπάσεων στο πεπτικό σύστημα, πιθανώς στη μείωση της καούρας, σύμφωνα με μια μελέτη στο τεύχος Απριλίου 2015 του ​The Gerontologist​. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ευεργετικό για προβλήματα του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από αργές μυϊκές συσπάσεις στο παχύ έντερο, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές. Αν και πολλές μελέτες για το χαμομήλι χρησιμοποιούν υγρό εκχύλισμα, το χαμομήλι μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα από βότανα, σε κάψουλα ή σε μορφή ταμπλέτας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε συγκεκριμένα οφέλη για τη δυσκοιλιότητα, αλλά ήταν πολύ μικρή. Ένα άρθρο στο τεύχος Ιανουαρίου 2015 του ​Der Pharma Chemica​ αναφέρει μια μελέτη 45 ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι 22 ασθενείς που παρουσίασαν δυσκοιλιότητα βρήκαν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα όταν τους δόθηκε εκχύλισμα χαμομηλιού. Μετά την διακοπή του εκχυλίσματος, οι περισσότεροι βρήκαν ότι η δυσκοιλιότητα τους είχε επιστρέψει.


χαμομήλι για την δυσκοιλιότητα

Άλλες Έρευνες και Αποτελέσματα

Το χαμομήλι, το μύρο και ο ξυλάνθρακας του καφέ ήταν αποτελεσματικά, καλά ανεκτά και ασφαλή για άτομα με οξεία διάρροια, είπαν οι ερευνητές σε μια μελέτη του Ιανουαρίου 2015 στο BMJ Open Gastroenterology. Βρήκαν τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα με πιο συμβατικά φάρμακα. Οι ερευνητές μελέτησαν ασθενείς σε 131 οικογενειακά ιατρεία στη Γερμανία.

Μια έρευνα στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2016 του ​Electronic Physician​ έδειξε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη διάρροια σε αρουραίους και ότι ένας συνδυασμός εκχυλίσματος χαμομηλιού, μύρου και ξυλάνθρακα καφέ είναι αποτελεσματικός, καλά ανεκτός και ασφαλής για ασθενείς με οξεία διάρροια. Και πάλι, οι συγγραφείς είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Το ​World Journal of Gastroenterology​ εξέτασε συνδυασμούς φυτικών συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται για στομαχικά προβλήματα σε ένα άρθρο του Ιανουαρίου 2012. Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε για τους 208 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στη μελέτη, αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Συμπέρασμα για το χαμομήλι και την Δυσκοιλιότητα

Το χαμομήλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τοπική εφαρμογή στο δέρμα, είτε ως κρέμα είτε ως αλοιφή. Επιπλέον, μπορεί να γίνει στοματικό διάλυμα. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν χαμομήλι για να καταπραΰνουν τις αγχώδεις διαταραχές.

Το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σπάνιων περιπτώσεων αναφυλαξίας, μια δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση. Τυπικά, όσοι είναι αλλεργικοί είναι επίσης αλλεργικοί στα φυτά αμβροσία, χρυσάνθεμα, κατιφέδες και μαργαρίτες.

Έχουν υπάρξει αναφορές για αλληλεπιδράσεις μεταξύ του χαμομηλιού και της κυκλοσπορίνης και της βαρφαρίνης. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε χαμομήλι για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα ή άλλη γαστρεντερική διαταραχή, καλό είναι να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Χαμομήλι για δυσκοιλιότητα”

  1. το χαμομήλι κάνει για τα πάντα.. ειλικρινά είναι πανάκια. Δεν ήξερα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και την δυσκοιλιότητα.. θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα είμαι δυσκοίλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *