Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Διακοπή του καπνίσματος και δυσκοιλιότητα

Διακοπή του καπνίσματος και δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μετά τη διακοπή του καπνίσματος συμβαίνει σχετικά συχνά. Επειδή η νικοτίνη βοηθά στην κίνηση των περιττωμάτων μέσω του εντερικού σωλήνα, η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες κινήσεις του εντέρου.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και άλλες εντερικές δυσκολίες (Πηγή). Μαζί με τη δυσκοιλιότητα, η ναυτία και τα αέρια θεωρούνται συμπτώματα στέρησης από τα προϊόντα καπνού.

Ευτυχώς, τα πεπτικά προβλήματα συνήθως επιλύονται από μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν και δεν είναι ευχάριστα, μην αφήσετε τις ενοχλήσεις αυτές να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τι μπορείτε να κάνετε για να θεραπεύσετε και να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα που προκαλείτε από την διακοπή του καπνίσματος.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

Τα σημάδια της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν σπάνιες κενώσεις που συμβαίνουν λιγότερο από δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (Πηγή).
Δυσκοιλιότητα.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακός πόνος και δυσφορία
  • Φουσκωμένη κοιλιά
  • Κόπρανα με Αίμα
  • Σκληρά κόπρανα
  • Πόνος κατά τη χρήση του μπάνιου
  • Καταπόνηση κατά την αποβολή κοπράνων

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν αισθήματα ναυτίας ή εμέτου λόγω δυσκοιλιότητας. Εάν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε με έναν Γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε άλλα εντερικά προβλήματα όταν διακόψετε το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των αισθήσεων ναυτίας ή αερίων που σχετίζονται με τη στέρηση της νικοτίνης.

Γιατί η νικοτίνη σας βοηθά να κάνετε την ανάγκη σας;

Το έντερο είναι γεμάτο με νεύρα, όπως τα νεύρα του εγκεφάλου σας. Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές ενεργοποιούν τα νεύρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς, κάτι σαν ένα κλειδί που ξεκλειδώνει μια πόρτα. Επειδή το χημικό της σχήμα είναι παρόμοιο, η νικοτίνη μπορεί να συνδεθεί με τους υποδοχείς ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, ο οποίος παίζει ρόλο στη διέγερση, τον καρδιακό ρυθμό, την προσοχή, τη μνήμη και — το μαντέψατε — στην πέψη.

Όταν ένα άτομο καπνίζει ή ατμίζει, η νικοτίνη συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου ή την ταχύτητα της τροφής και των αερίων που μετακινούνται από το στομάχι μέχρι το τέλος του πεπτικού σας συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει όταν πίνετε τον πρωινό σας καφέ. Το πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας εξαρτάται από την εξωτερική διέγερση της νικοτίνης για να κρατήσει τα έντερά σας σε κίνηση. Όπως με κάθε τύπο χρήσης ναρκωτικών, μπορεί να αναπτυχθεί ανεκτικότητα.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, το σώμα σας δεν έχει τα «κλειδιά» που του πρόσφερε η νικοτίνη στα οποία βασιζόταν για να ξεκλειδώσει την πόρτα του μπάνιου. Ξαφνικά, μένεις ξανά σε ανισόρροπη κατάσταση — γεια σου δυσκοιλιότητα! — Και μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψει το σώμα στους κανονικούς του ρυθμούς.


διακοπή του καπνίσματος

Αιτίες δυσκοιλιότητας κατά τη διακοπή του καπνίσματος

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόκληση δυσκοιλιότητας όταν κόβετε το κάπνισμα. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι η στέρηση νικοτίνης και άλλες αλλαγές στη διατροφή, τη δραστηριότητα και τα επίπεδα άγχους σας.

Η Στέρηση νικοτίνης προκαλεί Δυσκοιλιότητα

Η νικοτίνη είναι η εθιστική ουσία στα τσιγάρα που κάνει το κόψιμο του τσιγάρου πολύ δύσκολο. Οδηγεί επίσης σε συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσετε το κάπνισμα, ένα από τα συμπτώματα στέρησης είναι και η δυσκοιλιότητα.

Επειδή η νικοτίνη επηρεάζει το λεπτό έντερο και το κόλον, το σώμα σας πρέπει να προσαρμοστεί όταν τα επίπεδα της ουσίας μειώνονται ή εξαφανίζονται ξαφνικά (Πηγή).

Επειδή η δυσκοιλιότητα συνδέεται με τη στέρηση της νικοτίνης, το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μαζί με άλλα συμπτώματα στέρησης μετά από μερικές εβδομάδες.

Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως σε παρενέργειες φαρμάκων, αλλαγές στη διατροφή, στρες ή στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας.

Φάρμακα για την διακοπή του καπνίσματος που προκαλούν Δυσκοιλιότητα

Δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος αναφέρουν τη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα ως παρενέργειες. Αυτά είναι η βαρενικλίνη και η βουπροπιόνη.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η λήψη βαρενικλίνης για περισσότερο από έξι εβδομάδες συσχετίστηκε με δυσμενείς γαστρεντερικές επιδράσεις, όπως η δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και ναυτία. Εάν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές.

Αλλαγές στη Διατροφή κατά την Διακοπή Καπνίσματος που προκαλούν Δυσκοιλιότητα

Δεν είναι ασυνήθιστο να βιώσετε δραματικές αλλαγές στο τι τρώτε όταν κόψετε το κάπνισμα. Πολλοί στρέφονται στο φαγητό καθώς το χρησιμοποιούν για να μειώσουν την λαχτάρα για τσιγάρο.

Συχνά, τα τρόφιμα που επιλέγονται δεν είναι και τόσο υγιεινά. Αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές και σε Δυσκοιλιότητα.

Προσέξτε καλά τι τρώτε από τότε που κόψατε το κάπνισμα. Ορισμένες τροφές, όπως κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυγά, γαλακτοκομικά, ζαχαρούχα γλυκά και άλλα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων και των λαχανικών.

Αυξημένο στρες από την διακοπή του Καπνίσματος και Δυσκοιλιότητα

Το να διακόψετε το τσιγάρο θα φέρει τελικά περισσότερη ηρεμία στη ζωή σας σε σχέση με πριν που ήσασταν καπνιστής. Αλλά η διακοπή του καπνίσματος μπορεί προσωρινά να αυξήσει το στρες και το άγχος που νιώθετε.

Το στρες μπορεί να έχει σωματικές επιπτώσεις. Μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει δίφορα πεπτικά προβλήματα.

Λίγα λεπτά διαλογισμού όταν ξυπνάτε, βαθιές αναπνοές όταν το στρες εμφανίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ζεστό μπάνιο ή να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το άγχος μακριά. Η μείωση του άγχους θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας.

Μείωση Δραστηριότητας από την Διακοπή του Τσιγάρου και Δυσκοιλιότητα

Η διακοπή του καπνίσματος έχει διάφορα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι και λιγότερο δραστήριοι από το κανονικό.

Αν και αυτό είναι αναμενόμενο, η λιγότερη άσκηση από αυτή που έχετε συνηθίσει, μαζί με ορισμένα ή όλα τα άλλα θέματα που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δυσκοιλιότητα.

Προσπαθήστε μισή ώρα κάθε μέρα να κάνετε κάποιας μορφής άσκησης. Θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί στην απουσία του καπνού και θα καταπολεμήσει την επιθυμία για κάπνισμα επίσης.


Ανακούφιση δυσκοιλιότητας που προκαλείτε από την Διακοπή του καπνίσματος

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με τη διακοπή του καπνίσματος, υπάρχουν μερικοί τρόποι οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση. Όπως έχουμε πει και σε άλλο άρθρο μας δεν υπάρχει το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα.

Φροντίστε να καταναλώνετε φαγητά που περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες , προσθέστε στην διατροφή σας προβιοτικά όπου θα σας βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα , και να κάνετε τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό.

Άλλες επιλογές που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν τα αφεψήματα κατά της δυσκοιλιότητας, τα συμπληρώματα φυτικών ινών χωρίς ιατρική συνταγή και καθαρτικά ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πριν πάρετε κάποιο από αυτά, μιλήστε με έναν γιατρό , ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε κάποιο φάρμακο που σας βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος ή όταν έχετε άλλες ιατρικές καταστάσεις ή η δυσκοιλιότητα σας είναι σοβαρή. Εάν κάποια συμπτώματα όπως ο εντερικός πόνος επιμένουν ή ακόμα χειρότερα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τον γιατρό σας για να σας εξετάσει.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, αλλά να αποφεύγετε τα καθαρτικά

Υπάρχουν μερικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα. Η πολυαιθυλενογλυκόλη, είναι ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που αναμιγνύεται με νερό και μπορεί να σας ανακουφίσει από την δυσκοιλιότητα. Τα μη συνταγογραφούμενα μαλακτικά κοπράνων είναι επίσης εντάξει για χρήση στην περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Εάν το φούσκωμα σας ενοχλεί, δοκιμάστε φάρμακα κατά των αερίων όπως η σιμεθικόνη, είναι αποτελεσματικά για τους περισσότερους.

Ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγετε τα διεγερτικά καθαρτικά, όπως αυτά που περιέχουν βισακοδύλη ή σέννα, επειδή μπορούν να βλάψουν την επένδυση του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου.

Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα μετά τη διακοπή της νικοτίνης

Εάν η δυσκοιλιότητα σας εμποδίζει να σταματήσετε το κάπνισμα, επισκεφτείτε το γιατρό σας, σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει.

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε την δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των πολύ αποτελεσματικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ανακεφαλαίωση σχετικά με την Διακοπή του Τσιγάρου και την Δυσκοιλιότητα

Η διακοπή της νικοτίνης και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβαίνουν μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μια ισορροπημένη διατροφή, αρκετή άσκηση και η διαχείριση των επιπέδων του στρες θα σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.

Οι επιπτώσεις από την στέρηση της νικοτίνης μπορεί να είναι δυσάρεστες, χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το σώμα μας. Αλλά η ισορροπία είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει τελικά.

Θυμηθείτε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για την υγεία και την ευημερία σας με το να κόψετε το κάπνισμα. Μην αφήσετε τις προσωρινές ενοχλήσεις να σας αποτρέψουν. Έρχονται καλύτερες μέρες και δεν είναι μακριά.


Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με την Δυσκοιλιότητα κατά την Διακοπή του Καπνίσματος

Πόσο διαρκεί η δυσκοιλιότητα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Η δυσκοιλιότητα συνήθως μειώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται ή είναι σοβαρά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τη δυσκοιλιότητα από τη διακοπή του καπνίσματος;

Οι φυτικές ίνες, η άσκηση και η ενυδάτωση μπορούν να βοηθήσουν. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών ή τα καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα.

Το έμπλαστρο νικοτίνης βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα όταν κόψετε το κάπνισμα;

Επειδή η νικοτίνη έχει διεγερτική επίδραση στον εντερικό σωλήνα, η ποσότητα που παρέχεται από το έμπλαστρο νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της δυσκοιλιότητας καθώς κόβετε το κάπνισμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεστε στο έμπλαστρο για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Γιατί η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Επειδή η νικοτίνη επηρεάζει το λεπτό και το παχύ έντερο, η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της στέρησης της νικοτίνης καθώς κόβετε το κάπνισμα. Οι αλλαγές στη διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας και το στρες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην πρόκληση της δυσκοιλιότητας κατά την διακοπή του καπνίσματος.


ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

2 σκέψεις στο “Διακοπή του καπνίσματος και δυσκοιλιότητα”

  1. Από τα πιο σπαστικά συμπτώματα όταν κόβεις το κάπνισμα. αν προσέξεις και κάνεις λίγο γυμναστική και πίνεις νερό φεύγει γρήγορα

  2. με έπιασε και εμένα δυσκοιλιότητα με την διακοπή του καπνίσματος αλλά ήταν προσωρινή. Δεν χρειάστηκε να πάρω κάποιο καθαρτικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *