Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους: Βασικές αιτίες και Παρανοήσεις

Δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους: Βασικές αιτίες και Παρανοήσεις

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να αναρωτιέστε πόσο επιπλέον βάρος έχετε όταν πάσχετε από δυσκοιλιότητα.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τη σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και δυσκοιλιότητας για να εξετάσουμε εάν η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και φούσκωμα.

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο επιπλέον βάρος μπορεί να προσθέσει η δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα.

Αύξηση βάρους από τη δυσκοιλιότητα

Είναι εύκολο να υποψιαστεί κανείς τη σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και δυσκοιλιότητας λόγω του φουσκώματος και της κατακράτησης νερού που συνοδεύει τη δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους και της μη κένωσης του εντέρου είναι πιο περίπλοκη.

Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας τι είναι δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια ή σύμπτωμα (και όχι μια ασθένεια ή ιατρική διαταραχή) που περιλαμβάνει ένα ή μερικά από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
 • Ξηρά και/ή σκληρά κόπρανα
 • Κενώσεις που είναι επώδυνες ή δύσκολες
 • Αίσθηση ότι δεν έχουν περάσει όλα τα κόπρανα κατά τη διάρκεια της κένωσης

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά ταξινομούν συνήθως τη δυσκοιλιότητα, μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και πότε υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας.

Για παράδειγμα, μπορεί συνήθως να κάνετε μια κένωση την ημέρα και μετά να παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να κάνετε κενώσεις κάθε δεύτερη μέρα. Ή ίσως αντιμετωπίζετε μεγαλύτερη δυσκολία με την αποβολή των κοπράνων.

Το φούσκωμα μπορεί να συγχέεται με τη γρήγορη αύξηση βάρους

Το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που συνοδεύει τη δυσκοιλιότητα, το οποίο κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχουν πάρει γρήγορα βάρος. Ωστόσο, το φούσκωμα προκαλείται από παγιδευμένα αέρια, τα οποία οδηγούν σε κοιλιακή πίεση και αίσθημα πληρότητας.

Το φούσκωμα δεν είναι το ίδιο με την πραγματική αύξηση του σωματικού βάρους με τη μορφή λίπους, ακόμα κι αν η ζυγαριά δείχνει μερικά επιπλέον κιλά όταν έχετε δυσκοιλιότητα.

Με άλλα λόγια, η δυσκοιλιότητα δεν προκαλεί σχηματισμό λίπους στην κοιλιά, κάτι που θα προκαλούσε πραγματική αύξηση βάρους.

Όταν η δυσκοιλιότητα υποχωρήσει, το φούσκωμα, η διάταση της κοιλιάς και η κατακράτηση νερού θα μειωθούν, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει διακυμάνσεις βάρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει λίπος, μπορεί απλώς να είναι φυσιολογικές διακυμάνσεις βάρους που συχνά συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα.

Πόσο επιπλέον βάρος έχετε όταν Αντιμετωπίζετε Δυσκοιλιότητα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ακριβώς βάρος μπορεί να προσθέσει η δυσκοιλιότητα στη ζυγαριά;

Σύμφωνα με την Encyclopedia Brittanica, ένα άτομο εκκρίνει περίπου 250 έως 500 γραμμάρια κοπράνων κάθε φορά κατά μέσο όρο. Η Κένωση συμβαίνει συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα.

Επομένως, εάν έπρεπε να κάνετε δύο κενώσεις την ημέρα με 500 γραμμάρια κοπράνων ανά κένωση, θα μπορούσατε να κρατάτε έως και 1 κιλό κοπράνων κάθε μέρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρουτίνα σας.

Άρα.. μπορεί η δυσκοιλιότητα να σας κάνει να πάρετε βάρος;

Συνοψίζοντας, η δυσκοιλιότητα μπορεί να σας κάνει να πάρετε λίγο βάρος, αλλά είναι προσωρινό.

Δεν είναι το ίδιο με το να παίρνετε βάρος από λίπος γιατί οι διακυμάνσεις του βάρους από τη δυσκοιλιότητα πιθανότατα θα υποχωρήσουν μετά την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί να είστε μερικά κιλά ψηλότερα στη ζυγαριά, αλλά τα επιπλέον κόπρανα στο σώμα σας έχουν μάζα και ως εκ τούτου έχουν και βάρος. Ωστόσο, αυτό είναι διαφορετικό από την αύξηση του λίπους, επειδή το βάρος θα μειωθεί μόλις αποβληθούν τα κόπρανα.

Δηλαδή τα μαλακτικά κοπράνων σε αυτή την περίπτωση βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα μαλακτικά κοπράνων, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων ή μη συνταγογραφούμενων καθαρτικών, προορίζονται αποκλειστικά για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Επομένως, η χρήση καθαρτικών για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, δεν είναι ασφαλής.

Στην πραγματικότητα, η χρήση καθαρτικών για απώλεια βάρους θεωρείται κατάχρηση καθαρτικών.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρτικό ή μαλακτικό κοπράνων, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για καθοδήγηση.

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να με κάνει να φαίνομαι πιο Εύσωμος;

Αν και η δυσκοιλιότητα δεν επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του σώματός σας, μπορεί να παρατηρήσετε ελαφριά διάταση της κοιλιάς.Συνήθεις αιτίες δυσκοιλιότητας και αύξησης βάρους

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους, μπορεί να πιστεύετε ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν τόσο σε αύξηση βάρους όσο και σε δυσκοιλιότητα. Ας μιλήσουμε για μερικές από τις κύριες αιτίες.

Κακή Διατροφή

Εάν κάνετε δίαιτα χαμηλή σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να έχετε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες, είτε διαλυτές είτε αδιάλυτες, είναι το μέρος ενός φυτού που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες κινούνται κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα και συμβάλλουν στην προώθηση κινήσεων του εντέρου. Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι πιο χορταστικές, συμβάλλοντας συχνά στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.

Μια κακή διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς είναι πιθανό να τρώτε λιγότερο θρεπτικά και χορταστικά τρόφιμα, τα οποία ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Μια άλλη τομή μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της αύξησης βάρους είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Η άσκηση βοηθά στην κίνηση των κοπράνων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και προάγει την υγιή κίνηση του εντέρου.

Επιπλέον, ένας καθιστικός τρόπος ζωής που στερείται σωματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ορισμένα φάρμακα

Όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές βάρους ή δυσκοιλιότητα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή (όπως η μορφίνη που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πόνου) μπορούν να συμβάλουν στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Επομένως, το φάρμακό σας μπορεί να είναι η αιτία γαστρεντερικών συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και επίσης να ευθύνεται και για την αλλαγή του βάρους σας. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε επίμονες παρενέργειες από ένα φάρμακο.

Υποθυρεοειδισμός

Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς ορίζει τον υποθυρεοειδισμό ως έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, μεταξύ πολλών άλλων συμπτωμάτων. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση των διεργασιών του σώματος όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών εξαντλούνται.

Σύμφωνα με το NIH, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να συμβάλει άμεσα στην αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα και χρησιμοποιήστε αποδεδειγμένες στρατηγικές απώλειας βάρους

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να την ανακουφίσετε:

 • Αυξήστε την πρόσληψη Φυτικών ινών (όπως σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως)
 • Ασκηθείτε και παραμείνετε δραστήριοι
 • Πίνετε περισσότερο νερό και άλλα υγρά

Συμπωματικά, αυτές οι μέθοδοι βοηθούν επίσης στην υποστήριξη της απώλειας βάρους ή και στη διατήρηση του βάρους.

Για απώλεια βάρους, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για να υποστηρίξετε την πληρότητα και τον κορεσμό.

Επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που θα θέλατε να προσθέσετε στη διατροφή σας παρά σε αυτά που πρέπει να αφαιρέσετε από αυτή, συχνά οδηγεί σε μια πιο επιτυχημένη και βιώσιμη αλλαγή τρόπου ζωής.

Η διαχείριση του βάρους σας μπορεί να είναι δύσκολη. Μιλώντας με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο θα σας επιτρέψει να συζητήσετε τους στόχους απώλειας βάρους και υγείας για να λάβετε εξατομικευμένα σχόλια, συμβουλές και συστάσεις.

Ένας διαιτολόγος διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με υγιεινό και βιώσιμο τρόπο.

Επιπλέον, εάν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή αδυνατίσματος που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και τους στόχους σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί και πάλι ότι εάν μια ασθένεια ή μια ιατρική κατάσταση συμβάλλει στην αύξηση βάρους ή στη δυσκοιλιότητα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για τις ανησυχίες σας.

Συμπέρασμα

Ας συνοψίσουμε μερικά βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και αύξησης βάρους.

 • Το NIH ορίζει τη δυσκοιλιότητα ως την εμφάνιση λιγότερων από τρεις κενώσεις κάθε εβδομάδα, ξηρά ή σκληρά κόπρανα, κενώσεις που είναι δύσκολες ή επώδυνες και αίσθημα ότι δεν έχουν περάσει όλα τα κόπρανα.
 • Είναι φυσιολογικό να εμφανίζετε φούσκωμα και διάταση της κοιλιάς όταν είστε δυσκοίλιοι.
 • Το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν μικρές αυξομειώσεις βάρους. Ωστόσο, αυτή η αύξηση βάρους δεν οφείλεται στην πραγματική αύξηση λίπους, αλλά σχετίζεται με παγιδευμένα αέρια και πίεση στην κοιλιά.
 • Συνήθως, όταν επιλυθεί η δυσκοιλιότητα, το βάρος σας θα επιστρέψει στο συνηθισμένο. Μια κανονική κίνηση του εντέρου είναι μέχρι 500 γραμμάρια έως δύο φορές την ημέρα. Επομένως, εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορεί να κρατάτε μέχρι και ένα κιλό κόπρανα κάθε μέρα.
 • Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά για απώλεια βάρους, καθώς αυτό θεωρείται κατάχρηση καθαρτικών και είναι επικίνδυνο.
 • Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες τόσο για τη δυσκοιλιότητα όσο και για την αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένων των κακών διατροφικών συνηθειών, της έλλειψης άσκησης, ορισμένων φαρμάκων και του υποθυρεοειδισμού.
 • Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η βελτίωση της διατροφής σας και η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και στην προώθηση της απώλειας βάρους ή στη διατήρηση του βάρους.
 • Μιλήστε με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις για τη μείωση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.


ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους: Βασικές αιτίες και Παρανοήσεις”

 1. δεν παχαίνει κανένας από την δυσκοιλιότητα… απλά πρήζεσαι. Όταν κάνεις την ανάγκη σου η κοιλιά φεύγει..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *