Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Δυσκοιλιότητα μωρού

Εάν είστε γονιός, πιθανότατα παρακολουθείτε κάθε γέλιο, λόξυγγα και κλάμα του μωρού σας. Ορισμένα σημάδια ενός προβλήματος, ωστόσο, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Η Δυσκοιλιότητα στα μωρά δεν είναι κάτι σπάνιο, Οι κινήσεις του εντέρου, θα αλλάξουν πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του μωρού σας. Από καιρό σε καιρό αυτές οι αλλαγές παρέχουν σημάδι ότι το μωρό σας είναι δυσκοίλιο.

Σημάδια δυσκοιλιότητας σε μωρά

Ένα μωρό που καταναλώνει αποκλειστικά μητρικό γάλα μπορεί να μην έχει κενώσεις κάθε μέρα. Συχνά, σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, τα μωρά που λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα.

Τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν έως και τρεις ή τέσσερις κενώσεις την ημέρα.

Ωστόσο, τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης του εντέρου σε υγιή μωρά ποικίλλουν και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του γάλακτος, το εάν έχουν εισαχθεί στερεά και ποια συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονται.

Η κατανόηση των πιθανών σημαδιών δυσκοιλιότητας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα πιθανό πρόβλημα πριν γίνει μεγάλο πρόβλημα.

Σπάνιες κενώσεις του εντέρου

Ο αριθμός των κενώσεων που έχει ένα παιδί κάθε μέρα θα κυμαίνεται, ειδικά καθώς του εισάγετε νέες τροφές. Εάν το παιδί σας μείνει για αρκετές ημέρες χωρίς κένωση και στη συνέχεια έχει σκληρά κόπρανα, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα δεν ορίζεται μόνο από τη συχνότητα των κενώσεων, αλλά και από το αν τα κόπρανα είναι πολύ σκληρά.

Δυσκολία κατά την κένωση

Εάν το παιδί σας καταπονείται ενώ κάνει κενώσεις, αυτό μπορεί να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας. Τα μωρά με δυσκοιλιότητα παράγουν συχνά πολύ σκληρά κόπρανα.

Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να είναι δύσκολο να περάσουν, επομένως μπορεί να πιέσουν ή να σφιχτούν περισσότερο από το συνηθισμένο για να καταφέρουν να κάνουν την ανάγκη τους. Μπορεί επίσης να είναι ιδιότροπα και να κλαίνε όταν κάνουν κένωση.

Αίμα στα κόπρανα

Εάν παρατηρήσετε ραβδώσεις από έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα του παιδιού σας, είναι πιθανό ένα σημάδι ότι το παιδί σας πιέζει πολύ για να κάνει κένωση. Το σπρώξιμο και το σφίξιμο ή το πέρασμα ενός σκληρού κοπράνου μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά σκισίματα γύρω από τα τοιχώματα του πρωκτού, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αίμα στα κόπρανα.

Σκληρή κοιλιά

Μια τεντωμένη και σκληρή κοιλιά μπορεί να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας. Το φούσκωμα και η πίεση που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνουν το στομάχι του παιδιού σας να αισθάνεται γεμάτο ή δύσκαμπτο.

Άρνηση να φάει

Το μωρό σας μπορεί να χορταίνει γρήγορα με μικρή ποσότητα φαγητού εάν έχει δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να αρνηθεί να φάει λόγω αυξανόμενης δυσφορίας.


δυσκοιλιότητα στα μωρά

Θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα του μωρού σας

Εάν παρατηρήσετε σημάδια δυσκοιλιότητας, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες στρατηγικές για να ανακουφιστεί το μωρό σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ρυθμίστε το γάλα

Εάν το μωρό σας θηλάζει, μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας. Το μωρό σας μπορεί να είναι ευαίσθητο σε κάτι που τρώτε, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσκοιλιότητα, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μπορεί να ωφεληθούν από διαφορετικό τύπο γάλακτος, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει η δυσκοιλιότητα. Η ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Χρησιμοποιήστε στερεές τροφές

Ορισμένες στερεές τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, άλλες όμως μπορούν να τη βελτιώσουν. Εάν ξεκινήσατε πρόσφατα να ταΐζετε το μωρό σας με στερεές τροφές, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως:

  • μπρόκολο
  • αχλάδια
  • δαμάσκηνα
  • ροδάκινα
  • μήλα χωρίς φλούδα

Αντί για επεξεργασμένα δημητριακά ή ρύζι, προσφέρετε μαγειρεμένα δημητριακά, όπως κριθάρι, βρώμη ή κινόα. Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα κράκερ και τα δημητριακά από πίτουρο προσθέτουν επίσης πολύ όγκο στα κόπρανα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας.

Χρησιμοποιήστε πολτοποιημένες τροφές

Εάν το μωρό σας είναι άνω των έξι μηνών και δεν έχει κάνει ακόμα τη μετάβαση σε στερεές τροφές, δοκιμάστε μερικές από τις τροφές που αναφέρονται παραπάνω σε πολτοποιημένη μορφή.

Λάβετε υπόψη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές φυτικές ίνες που θα προσθέσουν όγκο στα κόπρανα του παιδιού σας. Μερικά είναι καλύτερα από άλλα στο να βοηθήσουν στην τόνωση της κινητικότητας του εντέρου.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για υγιείς κινήσεις του εντέρου. Το νερό και το γάλα είναι εξαιρετικά για να κρατάτε το μωρό σας ενυδατωμένο.

Για μωρά άνω των 6 μηνών, περιστασιακός χυμός δαμάσκηνου ή αχλαδιού μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των συσπάσεων του παχέος εντέρου του παιδιού σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κάνει πιο συχνά και πιο εύκολα κενώσεις.

Εάν ο χυμός είναι πολύ γλυκός για το μωρό σας, δοκιμάστε να τον αραιώσετε σε ένα φλιτζάνι νερό. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δώσετε στο μωρό σας κάτω των 6 μηνών οτιδήποτε εκτός από μητρικό γάλα ή γάλα – φόρμουλα.

Ενθαρρύνετε την δραστηριότητα

Η κίνηση επιταχύνει την πέψη, η οποία μπορεί να βοηθήσει να μετακινηθούν τα κόπρανα στο σώμα πιο γρήγορα. Εάν το παιδί σας δεν περπατάει ακόμα, τα ποδήλατα για τα πόδια μπορεί να βοηθήσουν.

Μασάζ

Απαλό μασάζ στο στομάχι και στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να διεγείρει τα έντερα. Κάντε πολλά μασάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έως ότου το παιδί σας έχει κενώσεις.Όταν αυτές οι αλλαγές δεν έχουν αποτέλεσμα

Η αλλαγή της διατροφής του παιδιού σας (ή της δική σας σε περίπτωση που θηλάζετε) σχεδόν σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά αν δεν το κάνει, υπάρχουν άλλες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν:

Υπόθετο γλυκερίνης

Εάν το μωρό σας είχε προηγουμένως σημάδια πρωκτικής ρήξης (έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα) μετά από σκληρά κόπρανα, ένα υπόθετο γλυκερίνης (Διαβάστε σχετικά: Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα με Υπόθετο Γλυκερίνης) μπορεί περιστασιακά να είναι χρήσιμο για τη διευκόλυνση της κένωσης.

Αυτά τα υπόθετα μπορούν να αγοραστούν στο φαρμακείο και να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία εάν το παιδί σας είναι άνω των 2 ετών ή ρωτήστε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε εάν το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών.

Kαθαρτικά

Τα καθαρτικά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή για μωρά άνω των 6 μηνών μπορεί να είναι χρήσιμα όταν άλλες τεχνικές δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τα καθαρτικά που παρασκευάζονται από εκχύλισμα βύνης-κριθαριού ή σκόνη ψυλλίου μπορούν να μαλακώσουν τα κόπρανα του μεγαλύτερου παιδιού σας, αλλά δεν συνιστώνται για μωρά. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δώσετε οποιοδήποτε καθαρτικό σε μωρό κάτω του 1 έτους.Μιλήστε με τον παιδίατρό σας

Εάν ανησυχείτε, μη διστάσετε να καλέσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα του παιδιού σας θα εξαφανιστεί μόνη.

Εάν αυτές οι θεραπείες που αναφέραμε δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε άλλα σημεία και συμπτώματα (όπως πυρετό) που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος που μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία.

ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

2 σκέψεις στο “Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της”

  1. και εμένα το μωράκι μου κατά διαστήματα παρουσιάζει δυσκοιλιότητα. Λογικά κάποια τροφή την επηρεάζει..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *