Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Δυσκοιλιότητα πριν από την περίοδο: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

Δυσκοιλιότητα πριν από την περίοδο: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

Δυσκοιλιότητα πριν την εμμηνόρροια – Είναι αυτό λόγος ανησυχίας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα και ένας από αυτούς είναι οι μεταβαλλόμενες ορμόνες σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε δυσκοιλιότητα κάποιες φορές λίγο πριν την περίοδο. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε αυτό και άλλα πεπτικά προβλήματα πριν ή μετά την περίοδό σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα πριν από την περίοδό σας, τρόπους για να βρείτε ανακούφιση και πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Γιατί συμβαίνει;

Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι το αποτέλεσμα συνεχών προσαρμογών στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης του σώματός σας. Αυτές οι ορμόνες δεν σας επηρεάζουν μόνο όταν έχετε ωορρηξία, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πεπτικές σας συνήθειες.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχετε ωορρηξία ή λίγες μέρες μετά.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, ερευνητές σε μια μελέτη του 2013 μελέτησαν τις επιδράσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σε θηλυκά και αρσενικά ποντίκια για να προσδιορίσουν εάν οι ορμόνες προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν επίδραση στις κινήσεις του εντέρου από την προγεστερόνη. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (τα οποία αυξάνονται πριν από την περίοδό σας) επιβράδυναν την εντερική κίνηση και προκαλούσαν δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια μελέτη σε ζώα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν τα οιστρογόνα αποτελούν παράγοντα δυσκοιλιότητας πριν της εμμηνόρροια.


"Στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματά ηρεμούν μετά την έναρξη της περιόδου τους όταν τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να πέφτουν"

Πώς να ανακουφίσετε την δυσκοιλιότητα

Επικεντρωθείτε στις φυσικές πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, μερικές φορές απορροφώντας νερό. Δοκιμάστε να προσθέσετε μία έως δύο μερίδες ινωδών φρούτων, λαχανικών ή δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Τα τρόφιμα που πρέπει να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • μήλα
  • μπρόκολο
  • καρότα
  • βρώμη
  • αχλάδια
  • σμέουρα
  • φάβα

Αυξήστε την πρόσληψη νερού. Το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί να κάνει τα κόπρανα σας πιο μαλακά.

Προσθέστε στο πρόγραμμα σας την άσκηση. Η κίνηση μέσω της άσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι να κάνετε μια βόλτα μετά το φαγητό.

Να πηγαίνετε αμέσως στο μπάνιο όταν σας έρχεται η ανάγκη. Το να μην πηγαίνετε όταν σας έρχεται η ανάγκη μπορεί να διαταράξει τη σύνδεση εγκεφάλου-σώματος. Επίσης έτσι τα κόπρανα σας γίνονται πιο σκληρά και πιο δύσκολα.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τα καθαρτικά. Τα καθαρτικά θα πρέπει να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν τα πάρετε.



Πώς να αποτρέψετε τη μελλοντική δυσκοιλιότητα

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με την περίοδο.

Αποφύγετε ποτά όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αυτά τα ποτά είναι φυσικά διουρητικά και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του νερού στο σώμα σας. Αυτό δεν αφήνει τόσο πολύ διαθέσιμο νερό για να απορροφήσουν τα κόπρανα σας. Κάντε το νερό προτεραιότητα και μπορεί να σας βοηθήσει.

Κάντε υγιεινή διατροφή. Η έμφαση σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια μεγάλη προσπάθεια όλο το χρόνο, όχι μόνο κατά την περίοδο.

Εξετάστε τα αντισυλληπτικά. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών σας. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει μερικές από τις πιο σοβαρές ταλαντεύσεις που προκαλούν ακραία δυσκοιλιότητα τον ένα μήνα και διάρροια τον επόμενο.

Μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν η δυσκοιλιότητα σας αρχίζει να γίνεται ο κανόνας αντί για την εξαίρεση, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη μείωση της δυσκοιλιότητας, όπως η λινακλοτίδη ή η λουμπιπροστόνη, εάν οι προσπάθειές σας στο σπίτι δεν φαίνεται να αποδίδουν.


γυναίκα στο μπάνιο έχει δυσκοιλιότητα

Άλλα πεπτικά προβλήματα που πρέπει να προσέξετε πριν την Περίοδο

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι το μόνο πεπτικό πρόβλημα που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Διάρροια
Κάποιες Γυναίκες εμφανίζουν διάρροια λόγω των αυξήσεων των προσταγλανδινών (άλλος τύπος ορμόνης) όταν ξεκινάτε την περίοδό σας. Αυτές οι ορμόνες χαλαρώνουν τους μυς, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε άφθονο νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση που προκαλεί η διάρροια. Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ζάχαρη ή καφεΐνη καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία της διάρροιας, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο εάν επιμένει αρκετές μερικές ημέρες.

Αέρια
Οι αυξήσεις στις προσταγλανδίνες μπορούν επίσης να κάνουν πιο πιθανό να εμφανιστούν αέρια.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε τρόφιμα που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αύξηση των αερίων, όπως τα φασόλια και το μπρόκολο. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, τα οποία μπορούν επίσης να αυξήσουν τα αέρια. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τα μη συνταγογραφούμενα ανακουφιστικά αερίων, όπως η σιμεθικόνη.

Φούσκωμα
Η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και νατρίου που οδηγεί σε φούσκωμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να απελευθερώσει μέρος των υγρών.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό σχετικά με τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με την περίοδο, μιλήστε με έναν γιατρό. Μπορούν να προσφέρουν συμβουλές.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε έντονες κράμπες ή οποιοδήποτε αίμα στα κόπρανα σας.



ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

3 σκέψεις στο “Δυσκοιλιότητα πριν από την περίοδο: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε”

  1. Αναστασία Γεωργοπούλου

    Σε εμένα συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά πριν την περίοδο μου. Πολύ σπαστική η δυσκοιλιότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *