Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Πρέπει να χρησιμοποιείτε Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα;

Πρέπει να χρησιμοποιείτε Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 16% των ενηλίκων παγκοσμίως. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στρέφονται σε φυσικές θεραπείες και συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η κομπούχα, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το τέμπε.

Όταν καταναλώνονται, τα προβιοτικά ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου – τη συλλογή ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα που βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, της πέψης και της υγείας της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, τη λειτουργία του ήπατος και την υγεία του δέρματος. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να κάνουν τα επιβλαβή βακτήρια λιγότερο πιθανό να πολλαπλασιαστούν στο έντερο σας.

Αυτό το άρθρο αναλύει εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.



Επίδραση των Προβιοτικών σε διάφορους τύπους δυσκοιλιότητας

Τα προβιοτικά έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στη δυσκοιλιότητα σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πεπτική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Μια ανασκόπηση 24 μελετών έδειξε ότι τα προβιοτικά μείωσαν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και βελτίωσαν τις συνήθειες του εντέρου, το φούσκωμα και την ποιότητα ζωής σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μια άλλη μελέτη σε 150 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποκάλυψε ότι η λήψη προβιοτικών για 60 ημέρες βοήθησε στη βελτίωση της κανονικότητας του εντέρου και της συνοχής των κοπράνων.

Επιπλέον, σε μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 274 άτομα, η κατανάλωση ενός ροφήματος πλούσιου σε προβιοτικά, ζυμωμένου γάλακτος αύξησε τη συχνότητα των κοπράνων και μείωσε τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Παιδική δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι συχνή και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό, οι τροφικές αλλεργίες και τα ψυχολογικά ζητήματα.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 6 μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών για 3-12 εβδομάδες αύξησε τη συχνότητα των κοπράνων σε παιδιά με δυσκοιλιότητα, ενώ μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 48 παιδιά συνέδεσε αυτό το συμπλήρωμα με βελτιωμένη συχνότητα και συνέπεια των κενώσεων (Πηγή 1, Πηγή 2).

Ωστόσο, άλλες μελέτες παρέχουν μικτά αποτελέσματα. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα (πηγή).

Δυσκοιλιότητα στην Εγκυμοσύνη και Προβιοτικά

Έως και το 38% των εγκύων γυναικών αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να προκληθεί από προγεννητικά συμπληρώματα, ορμονικές διακυμάνσεις ή αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα (Πηγή).

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 60 έγκυες γυναίκες με δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση 300 γραμμάρια προβιοτικού γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βακτήρια Bifidobacterium και Lactobacillus καθημερινά αύξησε τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και βελτίωσε αρκετά συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Σε μια άλλη μελέτη σε 20 γυναίκες, η λήψη προβιοτικών που περιέχουν ένα μείγμα στελεχών βακτηρίων αύξησε τη συχνότητα της κινητικότητας του εντέρου και βελτίωσε τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, όπως καταπόνηση, πόνο στο στομάχι και την αίσθηση της ατελούς εκκένωσης.

Φάρμακα

Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, των χαπιών σιδήρου, των αντικαταθλιπτικών και ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο (Πηγή 1, Πηγή 2).

Ειδικότερα, η χημειοθεραπεία είναι η κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας. Περίπου το 16% των ατόμων που υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία καρκίνου εμφανίζουν δυσκοιλιότητα (Πηγή).

Σε μια μελέτη σε σχεδόν 500 άτομα με καρκίνο, το 25% ανέφερε βελτιώσεις στη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια μετά τη λήψη προβιοτικών. Εν τω μεταξύ, σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 100 άτομα, τα προβιοτικά βελτίωσαν τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία στο 96% των συμμετεχόντων (Πηγή 1, Πηγή 2).

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να ωφελήσουν όσους αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα που προκαλείται από συμπληρώματα σιδήρου.

Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη 2 εβδομάδων σε 32 γυναίκες σημείωσε ότι η λήψη προβιοτικών μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου κάθε μέρα βελτίωσε την κανονικότητα του εντέρου, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Ακόμα κι έτσι, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από άλλα φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά και τα αντικαταθλιπτικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να θεραπεύσουν την παιδική δυσκοιλιότητα, τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από εγκυμοσύνη, την δυσκοιλιότητα λόγο του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ακόμα και την δυσκοιλιότητα που προκαλούν ορισμένα φάρμακα.


Πιθανά μειονεκτήματα Προβιοτικών

Αν και τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή, έχουν μερικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.

Όταν αρχίζετε να τα παίρνετε για πρώτη φορά, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως κράμπες στο στομάχι, ναυτία, αέρια και διάρροια (πηγή).

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με τη συνέχιση της χρήσης.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως, εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν Γιατρό πριν πάρετε προβιοτικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τα προβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, τα οποία συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές παρενέργειες σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς να επιλέξετε ποια Προβιοτικά να χρησιμοποιήσετε στην Δυσκοιλιότητα

Η επιλογή του σωστού προβιοτικού είναι το κλειδί για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, καθώς ορισμένα στελέχη μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο άλλα.

Αναζητήστε συμπληρώματα που περιέχουν τα ακόλουθα στελέχη βακτηρίων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την Δυσκοιλιότητα (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3):

  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus reuteri
  • Bifidobacterium longum

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη δοσολογία για προβιοτικά, τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν 1-10 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά μερίδα (πηγή).

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε τα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τη δόση σας εάν αντιμετωπίζετε επίμονες παρενέργειες.

Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να λειτουργήσουν, επιμείνετε σε έναν συγκεκριμένο τύπο για 3-4 εβδομάδες για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητά του πριν από κάποια αλλαγή.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μια ποικιλία τροφών πλούσια σε προβιοτικά.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το kombucha, το kefir, το natto, το tempeh και το ξινολάχανο είναι όλα πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια, καθώς και σε πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων, μπορείτε να τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση για να αυξήσετε την πρόσληψη προβιοτικών.

Επίλογος σχετικά με τα Προβιοτικά και την Δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η θεραπεία της δυσκοιλιότητας (Πηγή).

Μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, ορισμένα φάρμακα ή πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή και αποτελεσματικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή για τη βελτίωση της κανονικότητας του εντέρου.



ρόφημα για δυσκοιλιότητα

Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα

Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά

Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα

Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα

Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

2 σκέψεις στο “Πρέπει να χρησιμοποιείτε Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *