Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Η καθαρτική δράση ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα κατά διαστήματα, και αυτό μπορεί να τους προκαλεί αμηχανία. Τα ροφήματα για την δυσκοιλιότητα έχουν μια ήπια έως μέτρια καθαρτική δράση.

Γενικά, περιστασιακή δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν τα κόπρανα κινούνται στο πεπτικό μας σύστημα πολύ αργά, έτσι συσσωρεύονται και γίνονται σκληρά και ξηρά. Όταν χρειάζεστε ανακούφιση, υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες για την δυσκοιλιότητα που μπορούν να κάνουν τα πράγματα να κινηθούν ξανά, όπως πίνοντας διάφορα ροφήματα.


ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ροφήματα για δυσκοιλιότητα και δοσολογία

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να πιείτε ρόφημα για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, να έχετε κατά νου ότι μια μικρή ποσότητα ροφήματος μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Για καλύτερα αποτελέσματα, η κλινική του Κλίβελαντ συνιστά στους ενήλικες να πίνουν μόνο μισό έως ένα γεμάτο φλιτζάνι ροφήματος, μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί.

Γενικά, στοχεύστε να πίνετε οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια υγρού κάθε μέρα για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα.

Ρόφημα δαμάσκηνου

Το πιο δημοφιλές ρόφημα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα είναι ο χυμός δαμάσκηνου. Κάθε ποτήρι περιέχει περίπου 2,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 10 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας.

Ενώ οι φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων σας, η σορβιτόλη στον χυμό δαμάσκηνου τα βοηθά να μαλακώσουν, καθιστώντας τα πιο εύκολα να αποβληθούν. Ο χυμός δαμάσκηνου είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και σιδήρου.

Η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων είναι ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2011 προτείνει ότι τα δαμάσκηνα πρέπει να θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής όταν αντιμετωπίζουμε ήπια έως μέτρια δυσκοιλιότητα.

Ρόφημα μήλου

Το ρόφημα από μήλα μπορεί να σας προσφέρει ένα πολύ ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα. Συχνά συνιστάται για παιδιά που έχουν δυσκοιλιότητα επειδή έχει σχετικά υψηλή αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη και σορβιτόλη. Αλλά για αυτό το λόγο, μπορεί επίσης να προκαλέσει εντερική ενόχληση σε μεγάλες δόσεις.

Μπορεί να πιστεύετε ότι η κατανάλωση σάλτσας μήλου θα βοηθούσε στη δυσκοιλιότητα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η σάλτσα μήλου περιέχει υψηλότερο επίπεδο πηκτίνης από τον χυμό μήλου. Η πηκτίνη είναι μια ουσία που θα προσθέσει όγκο στα κόπρανα σας.

Ρόφημα αχλαδιού

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το ρόφημα από αχλάδια, περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη σορβιτόλης (Πηγή) από το ρόφημα μήλου. Αυτός ο χυμός συνιστάται επίσης συχνά για παιδιά που έχουν κρίσεις δυσκοιλιότητας.

Το ρόφημα από αχλάδια δεν είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνες όσο ο χυμός δαμάσκηνου, αλλά πολλά παιδιά προτιμούν τη γεύση του.

Άλλα Ροφήματα

Μπορεί επίσης να ανακουφιστείτε από την ανάμιξη χυμού λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Άλλα ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν τον καφέ, το τσάι και γενικά τα ζεστά υγρά.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Εννέα αφεψήματα από βότανα για τη ΔυσκοιλιότηταΠώς μπορούν να βοηθήσουν τα ροφήματα και ποιος μπορεί να τα πιει;

Σε μια μελέτη από το 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό και της συχνότητας των κενώσεων. Αυτά τα ροφήματα περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι ένας μη απορροφήσιμος υδατάνθρακας.

Τα ροφήματα μπορεί να είναι μια βολική θεραπεία για να δοκιμάσετε στο σπίτι. Οι περισσότεροι παστεριωμένοι χυμοί έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αλλά τα ροφήματα που περιέχουν φυσική σορβιτόλη, συμπεριλαμβανομένων των ροφημάτων δαμάσκηνου, μήλου και αχλαδιού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά.

Τα ροφήματα για δυσκοιλιότητα είναι μια καλή επιλογή για άτομα των περισσότερων ηλικιών αλλά όχι για βρέφη. Η δυσκοιλιότητα στα βρέφη συνήθως αρχίζει να συμβαίνει μετά την εισαγωγή στερεών.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας για οδηγίες σχετικά με το τι μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας εάν έχει δυσκοιλιότητα.

Πιθανές παρενέργειες από τα ροφήματα για την δυσκοιλιότητα

Εάν έχετε μια πάθηση που απαιτεί να ακολουθείτε μια περιορισμένη δίαιτα, οι χυμοί και τα ροφήματα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για εσάς. Για παράδειγμα, εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του χυμού.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη προτείνει να επιλέγετε χυμούς που είναι 100 τοις εκατό φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Γενικά, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την πρόσληψη χυμών. Η περίσσεια των σακχάρων που περιέχονται στους χυμούς, όπως η φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακά προβλήματα λόγω της δυσαπορρόφησης.

Τα παιδιά κάτω των 10 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γαστρεντερική δυσφορία. Συχνά εμφανίζεται με διάρροια και πόνοι στο στομάχι (Πηγή).

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα;

Οι περιστασιακές κρίσεις δυσκοιλιότητας συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αλλά όταν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά ή διαρκεί για αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να προκύψουν άλλες επιπλοκές.

Οι επιπλοκές που προκαλούνται από την δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για δυσκοιλιότητα;

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, όπως:Συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Μαζί με την κατανάλωση περισσότερων υγρών και ροφημάτων, μπορείτε να κάνετε και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα σας.

  • Προσπαθήστε να ασκηθείτε περισσότερο, όπως το περπάτημα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες.
  • Εάν νιώθετε την επιθυμία να πάτε στο μπάνιο, πηγαίνετε στο μπάνιο το συντομότερο δυνατό.
  • Πασπαλίστε μερικές κουταλιές της σούπας μη επεξεργασμένο πίτουρο σιταριού στα δημητριακά και στα smoothies.

Εάν αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε ένα υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί τη δυσκοιλιότητα σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας μιλήσει για επιλογές θεραπείας για να σας βοηθήσει.

Συμπέρασμα σχετικά με τα Ροφήματα για την δυσκοιλιότητα

Παρακολουθήστε τις κινήσεις του εντέρου σας για να δείτε εάν τα ροφήματα για δυσκοιλιότητα που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο σας βοηθούν. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε διαφορά, είναι καλύτερο να μην αυξήσετε την πρόσληψη. Η κατανάλωση περισσότερων ροφημάτων μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και άλλους τύπους κοιλιακής δυσφορίας.

Εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου σας, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γιατρό σας για έλεγχο, ειδικά εάν η αλλαγή είναι συνεχής ή σας προκαλεί δυσφορία.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητάς σας επιμένουν για αρκετό διάστημα. Μπορεί να πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα. Είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε αξιοσημείωτες και επίμονες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας.


ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

5 σκέψεις στο “Ροφήματα για δυσκοιλιότητα”

  1. πρέπει να πίνετε και αρκετό νερό βοηθάει πάρα πολύ στην δυσκοιλιότητα, και γενικά κάνει παντού καλό το νερό

  2. Βαγγέλης Βικάτος

    το καλύτερο ρόφημα για την δυσκοιλιότητα είναι το σοκολατούχο γάλα το πρωί και μετά όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *