Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τρόποι Αντιμετώπισης της Δυσκοιλιότητας


θεραπεία δυσκοιλιότητας

Δίαιτα για αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Το να τρώτε τακτικά είναι το καλύτερο φυσικό διεγερτικό για τα έντερά σας και θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Όταν παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό, μπορεί να οδηγήσει σε υποτονικό έντερο. Το σώμα έχει ένα φυσικό «γαστροκολικό αντανακλαστικό». Αυτό το φυσικό αντανακλαστικό εμφανίζεται συχνά μετά το φαγητό και είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.
Μπορεί να θεωρηθεί ότι το σώμα δημιουργεί χώρο για περισσότερη τροφή και υγρά. Αυτό το αντανακλαστικό είναι συχνά πιο δυνατό το πρωί. Το πρωινό με ένα ζεστό ρόφημα, μπορείτε να τονώσετε περαιτέρω τη φυσική απόκριση του σώματος και να προωθήσετε την κίνηση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου (περισταλτική κίνηση), και να διεγείρετε την κινητικότητα του εντέρου.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μια δίαιτα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα τακτικά γεύματα που περιέχουν επαρκείς φυτικές ίνες και άφθονα υγρά είναι η λύση.

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι τροφή που προέρχεται από φυτά και το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα. Διέρχεται λοιπόν μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα στο κόλον και σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κοπράνων. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παχέος εντέρου. Η παρουσία κοπράνων στο παχύ έντερο θα τονώσει την περισταλτική κίνηση που απαιτείται για να μεταφερθεί στον ορθό. Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών που μπορούν να επηρεάσουν τα έντερα, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό μέσα στο έντερο και σχηματίζουν μου ουσία που θυμίζει τζελ. Τα φυσικά βακτήρια στο έντερο στη συνέχεια διασπούν το τζελ για την παραγωγή αερίων όπως υδρογόνο, μεθάνιο και χημικές ουσίες γνωστές ως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικό, το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη των λεγόμενων «καλών βακτηριδίων» μέσα στο έντερο.
Συνιστώνται επαρκείς ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών για ένα υγιές έντερο και για να διευκολύνετε η αποβολή των κοπράνων. Τα τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα σε σχέση με τα τρόφιμα που περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Τρόφιμα που περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών:

  • Βρώμη
  • Φρούτα (ειδικά αν τρώγονται με την φλούδα) ή αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα και βερίκοκα)
  • Τα λαχανικά (αυτά που τρώγονται με την φλούδα περιέχουν επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες)
  • Φασόλια (για παράδειγμα φασόλια φούρνου ή την παραδοσιακή μας φασολάδα)
  • Αρακάς
  • Φακές

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα φρούτου ή λαχανικού ισοδυναμεί με μια μικρή χούφτα ή δύο με τρεις κουταλιές της σούπας.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν το νερό μέσα στο έντερο, αλλά δεν διαλύονται. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διάσπαση τους από τα βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ινών προσθέτει όγκο στα κόπρανα (έως και 15 φορές περισσότερο από αυτόν βάρος σε νερό). Ως εκ τούτου τα κόπρανα είναι πολύ πιο μαλακά και πιο εύκολο να περάσουν από το έντερο σας. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε την ανάγκη σας πιο συχνά.

Τροφές που είναι πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες:

  • Δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (για παράδειγμα τριμμένο σιτάρι, Weetabix, Branflakes, μούσλη). Ψάξτε για αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
  • Ψωμί ολικής αλέσεως. Αυτό περιέχει περίπου 2-3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα.
  • Ψωμί Πίτας ολικής αλέσεως
  • Ψωμί σικάλεως
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα τους

Το ψωμί ολικής αλέσεως, το μαύρο ψωμί και το καστανό ρύζι περιέχουν επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες αλλά λιγότερες από τις ποικιλίες ολικής αλέσεως.

Οι φυτικές ίνες πίτουρου είναι ένας τύπος αδιάλυτων φυτικών ινών, αλλά σε ορισμένους μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Τα άτομα που υποφέρουν από φούσκωμα πρέπει να αποφεύγουν τις φυτικές ίνες πίτουρου, όπως αυτές που βρίσκονται στο ψωμί ολικής αλέσεως ή στο σιτάρι ολικής αλέσεως. Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε ίνες πίτουρου στη διατροφή σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και το σίδερο.

Ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος αμύλου που δεν χωνεύεται. Περνά στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται από βακτήρια που παράγουν αέρια και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τις διαλυτές ίνες.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι μπανάνες (περισσότερο στις πράσινες), οι πατάτες, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα όσπρια.

Τι να κάνετε εάν πιστεύεται ότι η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες

Εάν πιστεύετε ότι η διατροφή σας στερείται φυτικών ινών, ξεκινήστε τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά (διαλυτές φυτικές ίνες) και όχι δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λιγότερο φούσκωμα. Είναι επίσης σημαντικό σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Ξαφνικές αυξήσεις στις φυτικές ίνες πρέπει να αποφεύγονται καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στα έντερα, φούσκωμα και κράμπες στο στομάχι.

Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά δεν διασπώνται από βακτήρια εντός του εντέρου. Για το λόγο αυτό μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χωρίς να προκαλούν αέρα και φούσκωμα.
Οι λιναρόσποροι μπορούν να αγοραστούν από τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μερικά σούπερ μάρκετ με τη μορφή σπασμένων, αλεσμένων ή ολόκληρων λιναρόσπορων. Εάν έχετε εκκολπωματίτιδα τότε θα πρέπει να επιλέξετε αλεσμένους λιναρόσπορους. Υπάρχουν δύο ποικιλίες λιναρόσπορων, η χρυσή και η καφέ.

Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα και θέλετε να δοκιμάσετε να πάρετε λιναρόσπορους, θα πρέπει να στοχεύσετε να ξεκινήσετε με ένα κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορους την ημέρα έως το πολύ δύο κουταλιές της σούπας (24 γραμμάρια) την ημέρα ανάλογα με τα συμπτώματα σας. Μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά που τρώτε το πρωί, σε κουάκερ, γιαούρτια και σούπες.
Όταν παίρνετε λιναρόσπορους, θα πρέπει να φροντίζετε να πίνετε άφθονο νερό ή υγρά χωρίς καφεΐνη. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε επιπλέον 150 ml νερό για κάθε κουταλιά της σούπας λιναρόσπορους.
*Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα – Ο λιναρόσπορος προσθέτει όγκο στα κόπρανα με αποτέλεσμα να δρα καθαρτικά. Λήψη φαρμάκων από το στόμα μαζί με τον λιναρόσπορο σημαίνει μείωση της απορρόφησης αυτών των φαρμάκων. Επομένως, συνιστάται η λήψη φαρμάκων μία έως δύο ώρες πριν ή δύο ώρες μετά λήψη λιναρόσπορου.
Η ασφάλεια του λιναρόσπορου που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη. Η χρήση του λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού πρέπει επομένως να αποφεύγεται.

Προβιοτικά

Εντός του παχέος εντέρου υπάρχουν δισεκατομμύρια βακτήρια που προάγουν την καλή υγεία του γαστρεντερικού σας σωλήνα. Αυτά τα βακτήρια αποτελούνται από πολλά διαφορετικά είδη. Τα καλά βακτήρια βοηθούν με τη διάσπαση ορισμένων τροφικών ουσιών και στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα. Είναι γνωστό ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να διαφέρουν σε ανθρώπους με χρόνια δυσκοιλιότητα από κάποιον που δεν αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα. Τα άτομα με δυσκοιλιότητα έχουν βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση προβιοτικών (που περιέχουν είτε Bifidobacteria ή Lactobacilli) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Αν Μετά τη λήψη μιας ποικιλίας προβιοτικών για τέσσερις εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία βελτίωση καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μια διαφορετική ποικιλία. *Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λήψης προβιοτικών.

Πόσες Φυτικές Ίνες καταναλώνω καθημερινά;

Θα πρέπει να στοχεύσετε να τρώτε 18-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Η λίστα με τα τρόφιμα παρακάτω δείχνει την ποσότητα φυτικών ινών ανά μερίδα για ορισμένα κοινά τρόφιμα.


Πίνακας με τροφές που περιέχουν κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες

ΓραμμάριαΓραμμάρια
Ψωμί
Ολικής άλεσης (φέτα)
Καφέ / μαλακό κόκκο (φέτα)
2
1
Λευκό (φέτα)0.50
Δημητριακά πρωινού
Πίτουρο (40 γρ.)
Κομμάτια πίτουρου (40 γρ.)
Νιφάδες πίτουρου (30 γρ.)
Σουλτάνα Μπραν (30 γρ.)
Κουάκερ (35 γρ.)
Μούσλι (40 γρ.)
10
9
4
3
2.9
2.6
Fruit ‘n fibre (της Kellogs) (30 γρ.)
Weetabix
Cocopops (30 γρ.)
Κορν φλέικς (30 γρ.)
Raisin Splitz (30 γρ.)
2.1
2
0.8
0.2
0.2
Ρύζι/Ζυμαρικά
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Λευκά ζυμαρικά (20 γρ.)
5
2
καστανό ρύζι (μαγειρεμένο)
(5 κουταλιές της σούπας)
Λευκό ρύζι (μαγειρεμένο)
(5 κουταλιές της σούπας)
1.5
0.5
Κέικ
Κέικ Πλούσιο σε φρούτα
Scone (παραδοσιακό βρετανικό ψητό)
1
0.5
Sponge0.5
Ξηροί Καρποί
Όλοι οι ξηροί καρποί (25 γρ.)
2Φιστίκι2.12
Μπισκότα και δημητριακά
Πίτες βρώμης (25 γρ.)
Digestive (x2)
1.5
0.6
Gingernuts (x2)0.4

Πίνακας με τρόφιμα που περιέχουν κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες

ΓραμμάριαΓραμμάρια
Λαχανικά
Φασόλια φούρνου (135 γρ.)
Παντζάρια (75 γρ.)
Φασόλια (80 γρ.)
Μπρόκολο (100 γρ.)
λαχανάκια Βρυξελλών (90 γρ.)
Λάχανο (100 γρ.)
Καρότα (80 γρ.)
Κουνουπίδι (90 γρ.)
Σέλινο (90 γρ.)
Αγγούρι (κομμάτι 2,5 εκ.)
Γαλλικά φασόλια (90 γρ.)
Πράσα (80 γρ.)
Φακές (90 γρ.)
Μαρούλι (4 φύλλα / 20 γρ.)
Κρεμμύδι (100 γρ.)
5
1.9
5
2
3
2
1
1.4
1.4
0.2
3.7
1.4
2
0.2
1
Μπιζέλια (85 γρ. σε κονσέρβα)
Μπιζέλια (65γρ φρέσκος)
Μπιζέλια (65γρ κατεψυγμένα)
Πατάτες (τζάκετ 200 γρ.)
Πατάτες (100γρ νέες)
Πατάτες (2 μεζούρες βρασμένες)
Πατάτες (2 μεζούρες πουρέ)
Φασόλια Runner (90 γρ.)
Σπανάκι (100 γρ.)
Ανοιξιάτικα χόρτα (100 γρ.)
Γουλί (υβρίδιο λάχανου και γογγυλιού) (75 γρ.)
Γλυκό καλαμπόκι (75 γρ.)
Ντομάτα (x2)
4.1
2.9
3.3
2.8
1.1
2
2
1.7
2
2
2.6
1
1
Φρούτα
Αβοκάντο (75 γρ.)
Μήλο (κάθε)
Βερίκοκα (3)
Μπανάνα (το καθένα)
Βατόμουρα (100 γρ.)
Κεράσια (100 γρ.)
Χουρμάς (x3)
Σύκα (20γρ αποξηραμένα)
Γκρέιπφρουτ (το καθένα)
Σταφύλια (100 γρ.)
2.6
2
2
1
3.1
0.9
1.5
1.5
1
0.7
Πεπόνι (80 γρ.)
Πορτοκάλι (το καθένα)
Ροδάκινο (το καθένα)
Αχλάδι (το καθένα)
Ανανάς (2 δαχτυλίδια)
Δαμάσκηνα (x4)
Αποξηραμένα δαμάσκηνα (24 γρ.)
Σταφίδες (24 γρ.)
Σμέουρα (60 γρ
Φράουλες (x10)
1.4
3
1
3
1
2
0.6
0.5
1.5
1

Πίνετε αρκετά υγρά για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα

Όταν αυξάνετε την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά. Το σώμα χρειάζεται υγρά για να βοηθήσει τις φυτικές ίνες να περάσουν μέσα από το έντερα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια (1,5 έως 2 λίτρα) υγρά χωρίς καφεΐνη, με βάση το νερό κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει νερό και αφεψήματα από βότανα ή ροφήματα φρούτων.
Τα ζεστά ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν διεγείροντας το γαστροκολικό αντανακλαστικό που βοηθά στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ο καφές, και τα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα.
Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες αλλά η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό και μπορεί να χειροτερέψει την δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη υγρών κάνει τα κόπρανα να στεγνώνουν και να γίνονται πιο σκληρά. Αν τα κόπρανα παραμένουν στα έντερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνονται πιο ξηρά όσο το νερό απορροφάτε συνεχώς από το σώμα, αυτό θα επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.
Σε ζεστό καιρό και κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα υγρά οπότε θυμηθείτε να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Ένας απλός τρόπος ελέγχου για να καταλάβετε εάν πίνετε αρκετά υγρά είναι να ελέγξετε το χρώμα των ούρων σας. Το χρώμα των ούρων θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο, εάν είναι πιο σκούρο, είναι πιθανό να μην πίνετε αρκετά υγρά μέσα στην μέρα.

Συμβουλές διατροφής που βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

  • Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα όλων των τύπων φυτικών ινών στη διατροφή σας σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Ξεκινήστε με την αύξηση των φρούτων και των λαχανικών.
  • Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού έως δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο κάθε μέρα. Αυξήστε την ποσότητα σταδιακά.
  • Θυμηθείτε να τρώτε τακτικά, ειδικά πρωινό, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει διότι διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό και βοηθά τις κινήσεις του εντέρου.
  • Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών με βάση το νερό κάθε μέρα. Προσπάθησε να αποφύγετε τα πολλά ποτά καφεΐνης.
  • Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σας γεύμα εάν δεν σας προκαλούν φούσκωμα, για παράδειγμα, νιφάδες πίτουρου και άλλα.
  • Προσπαθήστε να επιλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο
  • Να έχετε πάντα μία μεγάλη μερίδα λαχανικών με το κύριο γεύμα σας.
  • Φασόλια, αρακάς και φακές μπορούν να προστεθούν σε πολλά φαγητά όπως σούπες, μαγειρευτά κ.τ.λ.
  • Φάτε φρούτα ανάμεσα στα γεύματά σας, για επιδόρπιο και προσθέστε μερικά στο πρωινό δημητριακών. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα φρούτα για σνακ ή δοκιμάστε κονσέρβες φρούτων. Βάλτε στόχο πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Εάν ψήνετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως (ή μισό λευκό / μισό ολικής αλέσεως) για να φτιάξετε κέικ, κουλουράκια και μπισκότα.
  • Ψάξτε για σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως κουλούρια σύκου, μπισκότα digestive μερικές μπάρες δημητριακών βρώμης.
  • Δοκιμάστε καστανό / άγριο ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή δοκιμάστε ένα μείγμα από καφέ και λευκές ποικιλίες.
  • Τα ζεστά ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των εντέρων.
  • Αν υποφέρετε από φούσκωμα τότε προσπαθήστε να τρώτε λιγότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες και προσθέστε περισσότερες τροφές που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Πρέπει να αλλάζετε φυτικές ίνες ανάλογα με τα συμπτώματά σας

ΣυμπτώματαΔιατροφικές αλλαγές
Δυσκοιλιότητα μόνο– Αυξήστε όλους τους τύπους φυτικών ινών
– Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού έως δύο κουταλιές της σούπας
λιναρόσπορο κάθε μέρα (έως 24 γραμμάρια ημερησίως)
– Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε μέρα.
Δυσκοιλιότητα με
αέρια και φούσκωμα
– Τρώτε λιγότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες
– Τρώτε περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες
– Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού έως δύο κουταλιές της σούπας
λιναρόσπορο κάθε μέρα (έως 24 γραμμάρια ημερησίως)
– Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε μέρα

Λάβετε υπόψη ότι αυτό χρησιμοποιείται μόνο ως οδηγός. Πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται στη διατροφή μας είναι ένα κάτι πολύ ατομικό. Κάποιος μπορεί να βρει ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του προκαλούν περισσότερο φούσκωμα όταν σε άλλον μπορεί να μειώνει τη συχνότητα της δυσκοιλιότητας. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο με το τι τρώτε και πίνετε για να μπορείτε να προσδιορίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής

Οι πληροφορίες που πρέπει να καταγράφονται σε ένα ημερολόγιο τροφίμων και υγρών περιλαμβάνουν την ώρα, την ποσότητα τροφής και υγρών που λαμβάνονται και στη συνέχεια τυχόν συμπτώματα που έχετε. Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μια περιγραφή τυχόν κοπράνων που κάνετε.
Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε πότε παίρνετε τα φάρμακά σας, πότε κάνετε οποιαδήποτε άσκηση και πότε πάτε στην τουαλέτα. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα για το πώς να φτιάξετε ένα τέτοιο ημερολόγιο παρακάτω… Θα μπορούσατε να κρατήσετε ένα για μερικές εβδομάδες και να παρακολουθείτε τη διατροφή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες του εντέρου σας.

Ένα παράδειγμα ημερολογίου διατροφής, άσκησης και συμπτωμάτων

ΏραΦαγητό που καταναλώθηκεΡόφημα που καταναλώθηκεΆσκηση / δραστηριότηταΚαθαρτικά που λαμβάνονταιΚένωση εντέρου
8:00φλιτζάνι τσάιΛακτουλόζηΝαι
9:0030 Λεπτά
Περπάτημα
10:002 Μπισκότα ολικής αλέσεωςΦλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη
12:301 Σάντουιτς ολικής αλέσεως με μαγιονέζα και αυγά

1 Μήλο
φλιτζάνι τσάι
14:00ποτήρι νερόΠλύσιμο του αυτοκινήτου
16:00φρούτα και γάλαποτήρι νερό
19:001 Χοιρινή μπριζόλα, με πατάτες και αρακά

1 Κράμπλ φτιαγμένο με αλεύρι ολικής αλέσεως και βρώμη
ποτήρι χυμό πορτοκάλι
22:00Φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη

Καθαρτικά φάρμακα για αντιμετώπιση της Δυσκοιλιότητας

Μπορεί να σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να πάρετε καθαρτικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σας. Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι καθαρτικών που δρουν με διαφορετικούς τρόπους. Με όλους τους τύπους των καθαρτικών, να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό η πρόσληψη υγρών να είναι επαρκής. Εάν η δυσκοιλιότητα σας δεν βελτιωθεί τότε μιλήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω έρευνα. Εάν παίρνετε και άλλη φαρμακευτική αγωγή τότε πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας γιατί τα καθαρτικά μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Καθαρτικά που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων

Αυτά είναι συχνά τα καθαρτικά που χρησιμοποιούνται πρώτα. Έχουν ιδιαίτερη αξία σε ενήλικες με μικρά σκληρά κόπρανα, εάν δεν είναι εύκολο να αυξηθούν οι φυτικές ίνες στην διατροφή. Έχουν την ίδια δράση με τις φυτικές ίνες και βοηθούν αυξάνοντας τον όγκο και την απαλότητα των κοπράνων. Ο αυξημένος όγκος των κοπράνων διεγείρει τους υποδοχείς στο έντερο, προκαλώντας έτσι την κίνηση των κοπράνων.

Αυτοί οι τύποι καθαρτικών χρειάζονται 2-3 ημέρες για να φανεί η αποτελεσματικότητα τους.

Οσμωτικά καθαρτικά

Τα οσμωτικά καθαρτικά λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού στα κόπρανα που βοηθά στο να μαλακώσουν και να αυξήσουν τον όγκο τους. Αυτά τα καθαρτικά είναι η επόμενη επιλογή που πρέπει να δοκιμάσετε αν τα κόπρανα σας παραμένουν σκληρά.

Αυτά τα καθαρτικά χρειάζονται 2-3 ημέρες τακτικής λήψης να αρχίσουν να δουλεύουν.

Διεγερτικά καθαρτικά

Αυτά τα καθαρτικά λειτουργούν διεγείροντας τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων, επιταχύνοντας τη διέλευση των κοπράνων μέσω του εντέρου. Τα διεγερτικά καθαρτικά μπορεί να χρειαστούν 6-12 ώρες για να ξεκινήσουν δουλειά; χορηγούνται συχνά τη νύχτα για να έχουν αποτέλεσμα το πρωί.

Δεν χρειάζεται να λαμβάνονται τακτικά σαν θεραπεία, μπορούν να ληφθούν όταν απαιτείται.

Μαλακτικά κοπράνων

Αυτά τα καθαρτικά λειτουργούν ως διαβρεκτικοί παράγοντες, που προσελκύουν νερό και λίπη για να λιπάνουν τα κόπρανα και να κάνουν πιο μαλακά. Επιτρέπουν στο υγρό να διεισδύσει στην επιφάνεια των σκληρών κοπράνων καθιστώντας τα πιο εύκολο να περάσουν.

Αυτά τα καθαρτικά χρειάζονται 1-3 ημέρες τακτικής χρήσης για να αρχίσουν να δουλεύουν.

*Πρέπει να σημειωθεί ότι το αραχιδέλαιο (το οποίο είναι μαλακτικό κοπράνων) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς.

Άλλα καθαρτικά

Για την χρόνια δυσκοιλιότητα που δεν λύνεται με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής αλλά ούτε και με δόσεις καθαρτικών, υπάρχουν μερικά φάρμακα (λουμπιπροστόνη, προκαλοπρίδη) που μπορούν να δοκιμαστούν. Μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από γιατρό που έχει ειδικευτεί στη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας με καθαρτικά

Εάν η δυσκοιλιότητα σας υποχωρήσει από τη λήψη καθαρτικών, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε και ενδεχομένως να σταματήσετε τα καθαρτικά. Εάν έχετε σταματήσει να παίρνετε τα καθαρτικά και έχετε κάνει προσαρμογές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας και η δυσκοιλιότητα επιστρέφει τότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται χρήση καθαρτικών για μεγάλο διάστημα.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τη λήψη καθαρτικών. Αυτές οι παρενέργειες συνήθως περνούν μόλις σταματήσετε να παίρνετε καθαρτικά. Περιλαμβάνουν φούσκωμα, αίσθημα αδιαθεσίας και αφυδάτωση (που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και σκουρόχρωμα ούρα).
Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα τότε είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και την άσκησή σας προκειμένου να αποφύγετε περιστατικά δυσκοιλιότητας.

Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο που περιέχουν κωδεΐνη ή μορφίνη
  • Ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη
  • Ορισμένα αντισπασμωδικά όπως η φαινυτοΐνη και η καρβαμαζεπίνη
  • Συμπληρώματα σιδήρου

Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, τότε θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί πριν σκεφτείτε οποιαδήποτε μείωση. Εάν η δυσκοιλιότητα προκαλεί πόνο ή δυσφορία, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη. Ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες δοσολογίας. Παιδιά κάτω των 16 δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη.

Μείωση της χρήσης καθαρτικών

Είναι σύνηθες οι ασθενείς να λένε: «Δοκίμασα αυτό το καθαρτικό και λειτούργησε στην αρχή, αλλά μετά σταμάτησε να λειτουργεί τόσο καλά». Η μακροχρόνια χρήση καθαρτικού μειώνει σταδιακά την ανταπόκριση σε όλους αυτούς τους παράγοντες, που σημαίνει ότι θα χρειάζεστε όλο και αυξανόμενες δόσεις προκειμένου να έχετε αποτελέσματα. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε καθαρτικά και να στοχεύσετε σε αλλαγές του τρόπου ζωής (διατροφή, Άσκηση κτλ)


Σωματική δραστηριότητα

Το έντερο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική σας δραστηριότητά. Εάν είστε ενεργοί θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, άτομα που κάνουν μια πολύ καθιστική ζωή, έχουν πολύ υποτονικές συνήθειες του εντέρου, ενώ οι αθλητές τείνουν να ενοχλούνται από διάρροια και χαλαρά κόπρανα. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι να αυξήσετε την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας που κάνετε κάθε μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε στο τουλάχιστον 2½ ώρες συνολικά σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Επίσης καθώς μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, η άσκηση θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο υγιείς, θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας και γενικότερα την φυσική κατάσταση.

Η τακτική δραστηριότητα βοηθά στην κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων και ενισχύει τους κοιλιακούς (στομαχικούς) μύες σας.

Οποιαδήποτε άσκηση είναι χρήσιμη, συμπεριλαμβανομένων:

  • Περπάτημα
  • Κολύμπι
  • Μαθήματα κινητικότητας
  • Κηπουρική
  • Διατάσεις ή άλλες δραστηριότητες όπως ο χορός

Εάν είστε υπέρβαροι, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Συμβουλές για να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας

  • Πηγαίντε στην δουλειά σας περπατώντας ή ποδηλατώντας.
  • Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τραμ μια στάση πριν τον προορισμό σας και περπατήστε το υπόλοιπο της διαδρομής.
  • Αν οδηγείτε, παρκάρετε πιο μακριά από το γραφείο σας και περπατήστε μέχρι το γραφείο.
  • Ανεβείτε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα με το ποδήλατο με τον φίλο ή με ένα μέλος της οικογένειάς σας.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα πριν ή μετά τη δουλειά, ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος.
  • Η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού είναι μια καλή δραστηριότητα.
  • Πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή ασχοληθείτε με ένα νέο άθλημα.

Θυμηθείτε να πίνετε πολλά υγρά όταν ασκείστε.

Επιπλέον συμβουλές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

  • Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο.
  • Βάλτε ένα μπουκάλι ζεστού νερού πάνω από την κοιλιά σας.

Αντιμετώπιση Δυσκοιλιότητας και Σωστές συνήθειες στην τουαλέτα

Περίπου 30 λεπτά μετά το φαγητό είναι ο πιο πιθανός χρόνος για να λειτουργήσει το έντερο. Το πρωί, αμέσως μετά το πρωινό είναι μια καλή ώρα για να κενώσετε το έντερό σας.

Πώς να καθίσετε στην τουαλέτα για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα

  1. Φροντίστε να κάθεστε άνετα στην τουαλέτα. Χαλαρώστε και χαμηλώστε το ώμους. Αναπνεύστε κανονικά και μην κρατάτε την αναπνοή σας.
  2. Η πιο φυσική στάση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η οκλαδόν. Μερικοί οι άνθρωποι δεν βοηθούν το έντερο τους να αποβάλει τα κόπρανα απλώς και μόνο λόγω της θέσης που υιοθετούν. Καθίστε αναπαυτικά στην τουαλέτα και τοποθετήστε τα πόδια σας σε απόσταση περίπου 50 cm σε ένα υποπόδιο περίπου ύψους 20-30 cm. Αυτό θα βελτιώσει τη γωνία του ορθού μέσα τη λεκάνη και θα επιτρέψει στα κόπρανα να μετακινηθούν πιο εύκολα. Αν δεν έχετε σκαμνί ποδιών, μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε άλλο έτσι ώστε να φέρετε τα γόνατά σας λίγο ψηλότερα από τους γοφούς σας.
  3. Σκύψτε προς τα εμπρός και βάλτε τους αγκώνες σας στα γόνατά σας.
σωστή στάση στο μπάνιο για δυσκοιλιότητα

Δημιουργία βοηθητικού περιβάλλοντος στην τουαλέτα

  • Επιδιώξτε να πηγαίνετε σε μια τουαλέτα που να αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιείτε και όπου δεν εμποδίζονται από την έλλειψη ιδιωτικότητας.
  • Είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας να μην αναβληθεί η μετάβαση στην τουαλέτα όταν σας πιάνει επιθυμία να κενώσετε το έντερο σας. Αναβάλλοντας την μετάβαση στην τουαλέτα επιβραδύνετε και τη δραστηριότητα του εντέρου.
  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα σταθερή ώρα κάθε μέρα.
  • Με την ησυχία σας! Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε έως και 10-15 λεπτά χωρίς διακοπή.

Τι πρέπει να κάνω εάν δεν βλέπω αποτελέσματα στην τουαλέτα;

Μην ξοδεύετε ατελείωτο χρόνο στην τουαλέτα. Εάν δεν καταφέρετε να κάνετε την ανάγκη σας, μην πανικοβάλλεστε – προσπαθήστε ξανά αργότερα ή την ίδια ώρα την επόμενη μέρα. Μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για εσάς να κάνετε κόπρανα κάθε μέρα. Στοχεύετε σε μια συνήθεια του εντέρου, όπου δεν χρειάζεται να ζοριστείτε και δεν θα έχετε ανάγκη να χρησιμοποιήσετε καθαρτικά.


Παρακάτω περιγράφουμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την Δυσκοιλιότητα σας

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και το μασάζ στο παχύ έντερο μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της. Μερικές φορές όμως μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο καθαρτικό, υπόθετο ή ακόμα και να κάνετε κλύσμα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να ανακουφίσετε τόσο την προσωρινή όσο και τη μακροχρόνια δυσκοιλιότητα και πότε πρέπει να λάβετε συμβουλές από γιατρό.

Οι ακόλουθες γρήγορες θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να προκαλέσετε την κένωση του εντέρου σας σε λίγες ώρες:

1. Πάρτε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών

Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν αποτελεσματικά να προκαλέσουν κινήσεις του εντέρου εάν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες είναι η αιτία της δυσκοιλιότητάς σας. Προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας για να τα ωθήσουν μέσα από τα έντερα σας και έξω από το σώμα σας.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:


φρούτα που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα

2. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Βρώμη
  • Ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Ινώδη φρούτα όπως μήλα και μπανάνες
  • Ινώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά
  • Καστανό ρύζι
  • Φασόλια και φακές
  • Φάβα
  • Ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, πεκάν και αμύγδαλα

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τροφές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως πατατάκια
  • Κρέας
  • Παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως γεύματα σε κουτί
  • Γρήγορο φαγητό
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα κατεψυγμένα γεύματα, αλλαντικά και χοτ ντογκ

3. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Χρειάζεστε σωστή ενυδάτωση για έτσι ώστε το έντερο σας να κινείτε σωστά — τουλάχιστον 1,8 λίτρα δηλαδή περίπου 7 έως 8 ποτήρια καθημερινά. Το ακριβές ποσό μπορεί να εξαρτάται από:

  • Μέγεθος
  • Φύλο (Εάν είστε Άνδρας η Γυναίκα)
  • Από το εάν είστε έγκυος και θηλάζετε
"Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και δεν έχετε πιει αρκετό νερό, η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού μπορεί να προκαλέσει κένωση"

4. Πάρτε ένα διεγερτικό καθαρτικό

Τα διεγερτικά καθαρτικά πιέζουν τα έντερα για να αναγκάσουν την κίνηση του εντέρου και μπορεί να χρειαστούν έως και 6 έως 12 ώρες για να δράσουν. Μπορείτε να προμηθευτείτε διεγερτικά χωρίς ιατρική συνταγή στο τοπικό σας φαρμακείο.

Μερικές επιλογές διεγερτικών καθαρτικών περιλαμβάνουν:

  • Δισακοδύλη
  • Σένα

Η NIDDK συνιστά διεγερτικά καθαρτικά κυρίως για σοβαρή δυσκοιλιότητα που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μεθόδους θεραπείας. Συνιστούν την αποφυγή των καθαρτικών μέχρι να αποκλειστούν τα υποκείμενα αίτια.



5. Πάρτε ένα Οσμωτικό καθαρτικό

Τα οσμωτικά καθαρτικά λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά από τα διεγερτικά καθαρτικά. Βοηθούν στη μετακίνηση υγρών μέσω του παχέος εντέρου.

Μερικά Οσμωτικά καθαρτικά είναι τα παρακάτω:

  • Υδροξείδιο του μαγνησίου
  • Πολυαιθυλενογλυκόλη
  • Κιτρικό μαγνήσιο
  • Λακτουλόζη

Τα Οσμωτικά καθαρτικά τείνουν να δρουν λίγο πιο αργά από τα διεγερτικά καθαρτικά. Μπορεί να χρειαστούν 2 έως 3 ημέρες.

6. Δοκιμάστε ένα λιπαντικό καθαρτικό

Τα λιπαντικά καθαρτικά, όπως το ελαιόλαδο, προσθέτουν μια λεία επίστρωση στα τοιχώματα των εντέρων σας και στη μάζα των κοπράνων. Αυτό επιτρέπει στα κόπρανα να συγκρατούν το νερό και να κινούνται πιο αποτελεσματικά μέσα από το παχύ έντερο και έξω από το σώμα σας και έτσι σας βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

7. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό κοπράνων

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σκληρά κόπρανα. Ένα μαλακτικό κοπράνων, όπως το Πικοθειικό Νάτριο ή το docusate calcium , μπορεί να υγράνει τα κόπρανα τραβώντας νερό από τα έντερά σας. Αυτό επιτρέπει στα κόπρανα να βγαίνουν πιο εύκολα από το σώμα σας.



8. Δοκιμάστε να κάνετε κλύσμα

Το κλύσμα λειτουργεί μαλακώνοντας τα κόπρανα αρκετά ώστε να προκαλέσουν κίνηση του εντέρου. Στο κλύσμα χρησιμοποιούν υγρό για να ωθήσουν τα κόπρανα έξω από το ορθό.

Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν:

  • Φωσφορικό νάτριο
  • Σαπουνάδα
  • Κλύσματα με νερό βρύσης

9. Δοκιμάστε ένα υπόθετο

Τα πρωκτικά υπόθετα που εισάγονται στο ορθό μπορούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση των κινήσεων του εντέρου.

Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν υπόθετα γλυκερίνης ή βισακοδυλίου.

10. Καθήστε σε στάση Σκουώτ για να αφοδεύσετε

Φέρτε ένα μικρό υποπόδιο στο μπάνιο την επόμενη φορά που θα κάνετε την ανάγκη σας. Το να τοποθετείτε τα πόδια σας σε ένα σκαμνί μπροστά από την τουαλέτα ενώ αφοδεύετε – έτσι το σώμα σας είναι ουσιαστικά σε θέση οκλαδόν αντί για καθιστή θέση – μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργηθείτε χωρίς να καταπονείστε.


Σωστή στάση για αφόδευση

11. Ασκηθείτε

Οι ελαφριές ασκήσεις όπως το περπάτημα ή η γιόγκα μπορούν να ενθαρρύνουν τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλη την κοιλιά σας.

12. Δοκιμάστε το μασάζ του παχέος εντέρου

Το μασάζ με το χέρι στο κόλον μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των εντέρων για άτομα όπου η δυσκοιλιότητα προκαλείται από την αργή κίνηση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη του 2021 πρότεινε ότι μια αυτόματη συσκευή μασάζ στην κοιλιά βοήθησε στη μείωση του χρόνου διέλευσης των κοπράνων σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα.

13. Δοκιμάστε φυσικές θεραπείες

Φυσικές θεραπείες όπως τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αν και τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλείς, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την αποφυγή τους εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι.

Πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή τσάι για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητα, θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με έναν γιατρό. Ενώ η έρευνα του 2019 υποδηλώνει ότι ορισμένοι συνδυασμοί βοτάνων, όπως το τριφύλλι, το μάραθο και η Σένα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μπορεί όμως να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.


Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα για τα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα εάν έχουν λιγότερες από δύο κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα. Μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά κόπρανα που είναι δύσκολο να περάσουν.

Περίπου το 3% των παιδιών σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν «λειτουργική δυσκοιλιότητα», η οποία είναι δυσκοιλιότητα χωρίς υποκείμενη αιτία. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα, μπορείτε να το βοηθήσετε αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών και ενθαρρύνοντας την τακτική άσκηση.

Τα μικρά παιδιά που εκπαιδεύονται στην τουαλέτα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από επισκέψεις στην τουαλέτα που θα γίνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα, για περίπου 5 έως 10 λεπτά κάθε φορά, κατά προτίμηση μετά από ένα γεύμα.

Εάν η κατάστασή τους εξακολουθεί να μην βελτιώνεται ή έχουν άλλα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

Πρόσθετα συμπτώματα που απαιτούν άμεση θεραπεία σε παιδιά με δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κοιλιακή διάταση
  • Πυρετός
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται πριν το μωρό κλείσει τον πρώτο μήνα της Ζωής του

Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα για εγκύους

Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί λίγο μετά τον τοκετό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω των τροφών για να επιτύχετε τουλάχιστον 25 γραμμάρια την ημέρα, καθώς επίσης να πίνετε περισσότερο νερό.

Τα μαλακτικά κοπράνων μπορεί να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα. Εάν δεν βρείτε ανακούφιση με τις διατροφικές αλλαγές, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τις ασφαλέστερες επιλογές για εσάς.


Αντιμετώπιση περιστασιακής και χρόνιας δυσκοιλιότητας

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την περιστασιακή δυσκοιλιότητα με καθαρτικά ή μαλακτικά κοπράνων. Αλλά η χρόνια ή συνεχιζόμενη δυσκοιλιότητα μπορεί να απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα λόγω κάποιας πάθησης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εάν συμβαίνει αυτό, η θεραπεία της αιτίας θα βοηθήσει τα συμπτώματά σας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει άγνωστη αιτία ή να ξεκινήσει αυθόρμητα.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Λινακλοτίδη ή Πλεκανατίδη , η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της κανονικότητας του εντέρου στα άτομα με ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Λουμπιπροστόνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα και να αυξήσουν τη συχνότητα του εντέρου αυξάνοντας το υγρό στην πεπτική οδό
  • προυκαλοπρίδη, η οποία μπορεί να προάγει την κανονικότητα του εντέρου σε μακροχρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι υπό συζήτηση. Η συζήτηση με έναν γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή σας.


γυναίκα με σοβαρή δυσκοιλιότητα

Θεραπεία για σοβαρή δυσκοιλιότητα

Εάν έχετε σοβαρή δυσκοιλιότητα που δεν ανταποκρίνεται σε διατροφικές αλλαγές ή παραδοσιακά καθαρτικά, μπορεί να επωφεληθείτε από άλλες επιλογές.

  • Ένα διεγερτικό καθαρτικό
  • Θεραπεία βιοανάδρασης για επανεκπαίδευση των μυών του παχέος εντέρου
  • Χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη μιας πρόπτωσης ή απόφραξης του ορθού


Εάν δεν μπορείτε να πάτε στο μπάνιο χωρίς να πάρετε καθαρτικά, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη αιτία που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.


Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάτε στο μπάνιο

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις συμβουλές μέρος της καθημερινής σας συνήθειας:

  • Εάν είναι δυνατόν, προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας προσθέτοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Ανάλογα με την ηλικία σας, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 22 έως 35 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Εάν χρειάζεται να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών για τη χρόνια δυσκοιλιότητα, ξεκινήστε με μια χαμηλή δόση και στη συνέχεια αυξήστε την αργά. Σε κάποιους, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.
  • Να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν μπορείτε. Οι ελαφριές ασκήσεις όπως ο καθημερινός περίπατος, το τζόκινγκ, η βόλτα με το ποδήλατο ή το κολύμπι μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας και να διατηρήσουν τα έντερα υγιή.
  • Καταναλώστε άφθονα υγρά (κυρίως νερό) κάθε μέρα. Επιδιώξτε τουλάχιστον 9 ποτήρια νερού την ημέρα.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας.
  • Αποφύγετε να «κρατάτε» την ανάγκη σας. Επίσης, προσπαθήστε να κάνετε κενώσεις περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ένας γιατρός πρέπει να αποκλείσει σοβαρές αιτίες και να βοηθήσει στο να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν Γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από:

  • Ζάλη
  • Κούραση
  • Κράμπες
  • Σπασμούς

Επίλογος

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η διάρκεια διέλευσης ολόκληρου του εντέρου είναι περίπου 10 έως 73 ώρες. Αλλά η άσκηση και οι διατροφικές σας συνήθειες, η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση της υγείας σας επηρεάζουν τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου σας. Αν και δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός, μπορεί να είναι επικίνδυνο να πηγαίνετε τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα στο μπάνιο.

Η δυσκοιλιότητα συμβαίνει όταν κάνετε λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα ή έχετε δύσκολες κενώσεις με καταπόνηση.

Οι οικιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών ή τη λήψη καθαρτικού, τη χρήση υπόθετου ή τη λήψη μαλακτικού κοπράνων. Η δοκιμή μιας στάσης οκλαδόν, η ελαφριά άσκηση και το μασάζ του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει για άλλες καταστάσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο στη δυσκοιλιότητα σας και να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο PDF με πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας από Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) πατώντας Λήψη Αρχείου.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την Δυσκοιλιότητα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!


Το diskoiliotita.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Άρθρα με την Δυσκοιλιότητα

Στην σελίδα μας θα βρείτε πολλά άρθρα που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα πάντα για την δυσκοιλιότητα

Πληροφορίες σχετικά με την Δυσκοιλιότητα

Τι είναι η Δυσκοιλιότητα και από τι προκαλείτε; Πως μπορώ να την αντιμετωπίσω;