Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Το καλύτερο Φάρμακο για την Δυσκοιλιότητα

Το καλύτερο Φάρμακο για την Δυσκοιλιότητα

Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου εξαρτάται από την αιτία της δυσκοιλιότητας και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Ωστόσο, αρκετά καθαρτικά φάρμακα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή και συχνά είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, για τη χρόνια δυσκοιλιότητα, οι γιατροί συστήνουν πρώτα αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αύξηση της πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών, καθώς και τακτική άσκηση.

Όταν αυτές οι πρακτικές δεν οδηγούν σε τακτικές κινήσεις του εντέρου, πολλές κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν. Τα φάρμακα αυτά προωθούν τις κινήσεις του εντέρου μέσω διαφόρων ενεργειών, όπως η αύξηση του νερού στο έντερο ή η τόνωση των μυϊκών συσπάσεων που επιταχύνουν το χρόνο διέλευσης των κοπράνων.

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επηρεάζει 20 στους 100 ενήλικες όλων των ηλικιών και 37 στους 100 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Αυτό το άρθρο εξετάζει μερικά από τα καλύτερα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, νήπια και έγκυες. Εξετάζει επίσης τους τύπους και τις παρενέργειες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι τα καλύτερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα;Υπάρχουν διάφοροι τύποι μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη δυσκοιλιότητα που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Παρακάτω αναφέρουμε τα καλύτερα:

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Μια έρευνα του 2015 αναφέρει ότι τα συμπληρώματα φυτικών ινών προάγουν τις κινήσεις του εντέρου μέσω δύο ενεργειών. Προάγουν την διέγερση του εντέρου – με αποτέλεσμα μαλακότερα, μεγαλύτερα κόπρανα – και ταχύτερη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων αυξάνουν επίσης την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό, καθιστώντας τα πιο ογκώδη, πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή. Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων:

 • Μεθυλοκυτταρίνη
 • Ασβέστιο Polycarbophil
 • Ψύλλιο

Ωσμωτικά καθαρτικά

Τα ωσμωτικά καθαρτικά αντλούν νερό στο έντερο, το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και αυξάνει τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν την πολυαιθυλενογλυκόλη και διάλυμα φυσιολογικού ορού/άλατος, όπως το υδροξείδιο του μαγνησίου (Γάλα Μαγνησίας).

Ορισμένοι κίνδυνοι συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους ωσμωτικών καθαρτικών. Αυτά που περιέχουν μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές, ειδικά εάν ένα άτομο έχει νεφρική νόσο. Οι γιατροί δεν συνιστούν κανένα ωσμωτικό καθαρτικό σε άτομα με νεφρικές ή καρδιακές παθήσεις.

Διεγερτικά Καθαρτικά

Τα διεγερτικά καθαρτικά αυξάνουν τις μυϊκές συσπάσεις στην πεπτική οδό, γεγονός που επιταχύνει τον χρόνο διέλευσης των κοπράνων. Αυτό το είδος φαρμάκου θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο εάν άλλα καθαρτικά δεν έχουν δώσει επαρκή αποτελέσματα και η δυσκοιλιότητα είναι σοβαρή.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το βισακοδύλιο , το καστορέλαιο και τη σέννα.

Η χρήση διεγερτικών καθαρτικών για τη δυσκοιλιότητα ενέχει επίσης κινδύνους. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να εμφανίσουν πόνο στην κοιλιά και η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους εντερικούς μύες.

Ποια είναι τα καλύτερα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα;

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα από τα παρακάτω φάρμακα:

Λουμπιπροστόνη

Η λουμπιπροστόνη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του υγρού στα έντερα και να επιτρέψει στα κόπρανα να περάσουν πιο εύκολα. Ενισχύει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, μαλακώνει τα κόπρανα και μειώνει τον πόνο στην κοιλιά. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αυτό το φάρμακο σε άτομα με:

 • Χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα: Εδώ η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες και η αιτία είναι άγνωστη.
 • Γυναίκες άνω των 18 ετών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μια κατάσταση όπου η δυσκοιλιότητα είναι το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
 • Δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή: Αυτό προκύπτει από τη λήψη φαρμάκων για τον πόνο, όπως η οξυκωδόνη.

Οι παρενέργειες της λουμπιπροστόνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Καούρα

Λινακλοτίδη ή πλεκανατίδη

Η λινακλοτίδη και η πλεκανατίδη αυξάνουν την έκκριση υγρού στα έντερα, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων μέσω της πεπτικής οδού. Αυτά τα φάρμακα προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα που δεν σχετίζεται με μια γνωστή αιτία, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λινακλοτίδη μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Προυκαλοπρίδη

Η προυκαλοπρίδη μπορεί να αυξήσει την κίνηση των αποβλήτων μέσω των εντέρων. Οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία της χρόνιας ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

 • Πόνος στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Ζάλη

Τα καλύτερα φάρμακα για την Δυσκοιλιότητα σε ηλικιωμένουςΜια έρευνα του 2021 εξέτασε 23 κλινικές δοκιμές για τον προσδιορισμό των τύπων καθαρτικών που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα αποτελέσματα βρήκαν ότι τα ακόλουθα ήταν εύλογα ασφαλή για χρήση έως 3 μήνες:

 • Ωσμωτικά Καθαρτικά
 • Καθαρτικά που περιέχουν φυτικές ίνες και αυξάνουν το βάρος και τις ιδιότητες συγκράτησης του νερού των κοπράνων
 • Διεγερτικά καθαρτικά με ή χωρίς φυτικές ίνες

Από αυτά, τα ωσμωτικά καθαρτικά η Μακρογόλη ήταν αποτελεσματική και ασφαλής στη χρήση για περίπου 6 μήνες.

Υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση καθαρτικών που σχηματίζουν όγκο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Φούσκωμα
 • Διάρροια

Επιπλέον, η τακτική χρήση καθαρτικών – εκτός από τα μαλακτικά κοπράνων – μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Εξάρτηση ή σοβαρή κινητικότητα του εντέρου, προβλήματα στο έντερο
 • Παγκρεατίτιδα
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα καλύτερα φάρμακα για την Δυσκοιλιότητα για Έγκυες

Περίπου το 40% των εγκύων μπορεί να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοκιμάσουν τα εξής:

 • Να πίνουν περισσότερα υγρά
 • Σωματική δραστηριότητα
 • Διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, με στόχο 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Όταν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν τη χρήση καθαρτικού. Καθώς τα περισσότερα καθαρτικά δεν απορροφώνται στον οργανισμό, η βραχυπρόθεσμη χρήση δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ανωμαλιών δεν είναι το μόνο θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Περαιτέρω έρευνα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη.

Οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν δοκιμάσουν οποιαδήποτε φάρμακα, όταν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Τα καλύτερα φάρμακα για την Δυσκοιλιότητα σε ΠαιδιάΟι γιατροί συστήνουν πρώτα αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων υγρών και την κατανάλωση περισσότερων τροφών με φυτικές ίνες — έως το μέγιστο 35 g την ημέρα.

Όταν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ένα μη συνταγογραφούμενο καθαρτικό ή κλύσμα, το κλύσμα περιλαμβάνει την εισαγωγή υγρού ή αερίου στο ορθό για την κένωση των εντέρων. Επιπλέον, μπορεί να συμβουλεύσουν τη διακοπή οποιωνδήποτε φαρμάκων με παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Άλλες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

 • Εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την κατάλληλη συμπεριφορά στην τουαλέτα. Για παράδειγμα, ενθαρρύνοντάς τους να κάθονται στην τουαλέτα μετά τα γεύματα.
 • Αφαίρεση της συσσώρευσης κοπράνων με παράγοντες όπως η Μακρογόλη.
 • Καθαρτικά συντήρησης.

Οι γονείς θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή ενός γιατρού πριν ξεκινήσουν τα παιδιά να λαμβάνουν καθαρτικά και άλλα φάρμακα για να προσδιορίσουν εάν είναι ασφαλή και να αποφασίσουν για την κατάλληλη δόση.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται καθαρτικά μόνο με μέτρο και υπό την επίβλεψη γιατρού. Εάν ένα άτομο εμφανίζει δυσκοιλιότητα πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό πριν δοκιμάσει ένα μη συνταγογραφούμενο καθαρτικό.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να μειώσει τη δόση ή να προτείνει μια εναλλακτική λύση. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συμβουλεύσει κάποιον που εξαρτάται από καθαρτικά για το πώς να σταματήσει σιγά σιγά τη χρήση τους.

Ορισμένα φάρμακα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κνίδωση, οίδημα, εξανθήματα και δυσκολία στην αναπνοή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή.

Περίληψη

Το καλύτερο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα εξαρτάται από το άτομο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι συμπλήρωμα φυτικών ινών για εγκύους και πολυαιθυλενογλυκόλη για ηλικιωμένους και παιδιά.

Όλα τα καθαρτικά έχουν παρενέργειες, επομένως είναι καλύτερο για κάποιον που έχει δυσκοιλιότητα πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα να μιλήσει με έναν γιατρό.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η τακτική χρήση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και άλλα σοβαρά ζητήματα, οι γιατροί ενθαρρύνουν τα άτομα να συμμετάσχουν σε πρακτικές τρόπου ζωής που προάγουν την κανονικότητα. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών και την τακτική άσκηση.ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

4 σκέψεις στο “Το καλύτερο Φάρμακο για την Δυσκοιλιότητα”

 1. Βοηθάει πάρα πολύ και η γυμναστική παιδιά. Εγώ από τότε που έβαλα την γυμναστική στην ζωή μου δεν με έχει πιάσει δυσκοιλιότητα ξανά. Καλά τα φάρμακα για την δυσκοιλιότητα αλλά αν κάνεις λίγη γυμναστική δεν τα χρειάζεσαι

 2. το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και το κάθε φάρμακο δρα διαφορετικά. Δεν υπάρχει ένα φάρμακο για όλους… Μπορεί για εμένα πχ το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα με την πιο γρήγορη δράση να είναι το μαγνήσιο και σε κάποιον άλλο να μην έχει αποτελέσματα.

 3. Το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα είναι το μίλκο με τυρόπιτα το πρωί που θα ξυπνήσεις. στο μισάωρο έχεις πάει τουαλέτα

 4. Το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα είναι η σωστή διατροφή κατά την γνώμη μου. Δεν είναι λύση να παίρνεις συνέχεια καθαρτικά. Καλύτερα κάποιος να προσέξει την διατροφή του και να γυμνάζετε συχνά.. παρά να καταφεύγει σε χημικά φάρμακα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *