Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Άρθρα » Δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους

Δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους

Παρόλο που άνθρωποι όλων των ηλικιών παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η γαστρεντερική διαταραχή είναι πιο διαδεδομένη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – ειδικά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας (Πηγή).

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δυσκοιλιότητα δεν είναι ασθένεια, σχεδόν πάντα είναι σύμπτωμα άλλου υποκείμενου ζητήματος. Ενώ η δυσκοιλιότητα συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία, η δυσφορία που υπάρχει λόγο της δυσκοιλιότητας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου και τα χρόνια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Αυτοί που φροντίζουν τους ηλικιωμένους θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας στους ηλικιωμένους, καθώς και με θεραπείες για να εξασφαλίσουν την άνεση και την πεπτική υγεία των αγαπημένων τους.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας σε ηλικιωμένα άτομα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών της Αμερικής, τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
  • Κόπρανα που είναι σκληρά, ξηρά και ογκώδη
  • Κόπρανα που αποβάλλονται δύσκολα
  • Αίσθηση ότι δεν έχετε αδειάσει

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα «πληρότητας» και κοιλιακό φούσκωμα, διάταση και πόνο.

Πόσο συχνά πρέπει ένας ηλικιωμένος να έχει κενώσεις;

Το σώμα, ο μεταβολισμός και οι διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου είναι διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της κανονικότητας όσον αφορά τη συχνότητα των κενώσεων. Πολλοί ηλικιωμένοι προσυπογράφουν τον μύθο ότι κάποιος πρέπει να αφοδεύει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος μαγικός αριθμός ή προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα.

Η «κανονικότητα» εμπίπτει σε ένα εύρος όχι περισσότερες από τρεις κενώσεις την ημέρα και όχι λιγότερο από τρεις κενώσεις κάθε εβδομάδα. Η πτώση λίγο έξω από αυτό το εύρος δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας εκτός εάν υπάρχουν άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Κάθε άτομο γνωρίζει καλύτερα το σώμα του και τι θεωρείται φυσιολογικό για αυτόν.

Για παράδειγμα, εάν ένας κατά τα άλλα υγιής ηλικιωμένος είχε πάντα γενικά λίγες αφοδεύσεις την εβδομάδα, αλλά δεν είχε ποτέ καταπόνηση, κοιλιακή δυσφορία ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με δυσκοιλιότητα, τότε αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η φυσιολογική γραμμή του. Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένας άλλος υγιής ηλικιωμένος μπορεί συνήθως να έχει μία ή δύο κενώσεις την ημέρα. Εάν αυτό το πρόγραμμα αλλάξει και συνοδεύεται από ενόχληση ή άλλα προειδοποιητικά σημάδια, σας συμβουλεύουμε να κλείσετε ραντεβού με γιατρό.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύπλοκη πάθηση που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες.

Οι λόγοι για περιστασιακή δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αφυδάτωση
  • Διατροφή ή δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Σωματική αδράνεια
  • Ορισμένα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής
  • Αλλαγές στη ρουτίνα
  • Αγνοώντας την επιθυμία για αφόδευση
  • Στρες – Άγχος


Πρόληψη και αντιμετώπιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας στους Ηλικιωμένους

Εάν ένα ηλικιωμένο αγαπημένο πρόσωπο αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε αιτίες όπως πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, την κατάσταση της υγείας και το θεραπευτικό σχήμα που λαμβάνει. Αυτού του είδους τα σημάδια υποδηλώνουν περιστασιακή δυσκοιλιότητα και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο πρόληψης και θεραπείας.

Οι παρακάτω συστάσεις μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά είναι επίσης θεμελιώδεις πτυχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής για άτομα όλων των ηλικιών.

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. (Εκτός εάν ο γιατρός έχει συστήσει περιορισμούς υγρών για τη διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.)
  • Τρώτε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Διαβάστε Οι 17 καλύτερες Τροφές για την Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • Αυξήστε τα επίπεδα δραστηριότητας περπατώντας ή ξεκινώντας ένα πρόγραμμα άσκησης φιλικό προς τους ηλικιωμένους.
  • Χρησιμοποιήστε υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης φαρμάκων, (απευθυνθείτε σε γιατρό ή φαρμακοποιό).

Εάν οι παραπάνω επιλογές δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα περιστασιακής δυσκοιλιότητας ενός ηλικιωμένου ή η κατάστασή του επιδεινώνεται, τότε είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσετε άλλες επιλογές θεραπείας. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών, τα μαλακτικά κοπράνων και άλλα καθαρτικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες και ακόμη και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που λαμβάνει ένας ηλικιωμένος. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη χρήση καθαρτικών και να αποκλείσετε πιο σοβαρά υποκείμενα προβλήματα.

Παρακολούθηση για τη δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους

Ένα σημαντικό μέρος του να φροντίζεις ηλικιωμένους είναι να παρακολουθείς τις αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας ενός ηλικιωμένου. Αυτά μπορεί να συμβούν σταδιακά ή ξαφνικά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να καθοριστεί μια βασική γραμμή αναφοράς. Η τήρηση ημερολογίου διατροφής και ημερολογίου κοπράνων είναι πολύ χρήσιμη για τους ηλικιωμένους που είναι επιρρεπείς σε πεπτικά προβλήματα.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι κρατούν αυτά τα πολύ προσωπικά ζητήματα για τον εαυτό τους, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση πολύ πιο δύσκολη. Φροντίστε να ενθαρρύνετε τον ηλικιωμένο έτσι ώστε να μοιραστεί μαζί σας τυχόν συμπτώματα (πεπτικά ή όχι) αμέσως μόλις συμβούν. Ο γιατρός τους μπορεί να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος για να ξεπεράσουν την αδεξιότητα και να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση.

Εάν ο ηλικιωμένος δεν συνεργάζεται, ψάξτε για αλλαγές όπως το αν τρώνε λιγότερο, αν παραπονιούνται για κοιλιακή δυσφορία ή ασαφή πεπτικά συμπτώματα, κνησμό ή δυσφορία που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία αιμορροΐδων ή ρωγμών του πρωκτού από το σφίξιμο όταν πάνε στην τουαλέτα.

Ενώ η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι συχνή και μπορεί συχνά να επιλυθεί ή να βελτιωθεί με μερικές αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν ένας ηλικιωμένος έχει δυσκοιλιότητα για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αρχίσει να αισθάνεται έντονο πόνο ή έχει αίμα στα κόπρανα του. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν χρόνια δυσκοιλιότητα ή μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως η εκκολπωματίτιδα.



ρόφημα για δυσκοιλιότητα
Ροφήματα για δυσκοιλιότητα

Ορισμένα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του χυμού δαμάσκηνου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των…

φούσκωμα από την δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα από την Δυσκοιλιότητα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το φούσκωμα πάντα μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα. Μερικές φορές, το φούσκωμα είναι μια παρενέργεια…

δυσκοιλιότητα στα μωρά
Δυσκοιλιότητα στα μωρά και τρόποι αντιμετώπισης της

Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε διάφορες επι…

πως να ενεργηθώ άμεσα
Άμεση ανακούφιση από δυσκοιλιότητα

Η απάντηση στο ερώτημα σας "Πως να ενεργηθώ άμεσα;" είναι αυτή: Υπόθετο γλυκερίνης. Το Υπόθετο Γλυκε…

άμεση ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα
Πρακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, η επιθυμία άμεση ανακού…

μαγνήσιο και δυσκοιλιότητα
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα οσμωτικό καθαρτικό και μπορεί να θεραπεύσει την περιστασιακή δυσκοιλιό…

1 σκέψη για το “Δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *